Свет

Да ли се "беспрекорном" Блинкену лоше пише?

Ако је државни секретар лагао, или починио кривоклетство пред Конгресом, то би могло да буде прекршај за опозив с функције, истакао је професор права Џонатан Тарли
Да ли се "беспрекорном" Блинкену лоше пише?www.globallookpress.com © Nathan Howard - Pool via CNP

Државни секретар САД Ентони Блинкен у интервјуу за "Фокс" сугерисао је да је ослобођен кривице за креирање писма бивших обавештајних званичника из 2020. где се тврдило да је прича о лаптопу Хантера Бајдена вероватно руска дезинформација – упркос томе што су га за то оптужили и бивши вршилац дужности директора ЦИА Мајкл Морел и сви потписници писма. А сада му се приписују и оптужбе за лажне изјаве пред Конгресом.

"Тешко је поверовати да нико није крив у једној од најпрорачунатијих лажних прича икада подметнутих усред изборног циклуса. При томе, то чак није једина лаж за коју је Блинкен оптужен у вези с Хантером Бајденом", навео је професор права на Универзитету "Џорџ Вашингтон" Џонатан Тарли у колумни у "Њујорк посту", сугеришући да је амерички секретар у Конгресу лажно изјавио да се није дописивао с Хантером, што су демантовали мејлови пронађени у његовом лаптопу.

Његова ситуација ће се сигурно погоршати – Блинкен ће морати штошта да објасни, а без обзира на исход афера, јасно је да нема ничег беспрекорног у вези са сином председника САД Џозефа Бајденом, истакао је Тарли.

Што се тиче поменутог писма, професор права је подсетио да је оно било кључно да Џо Бајден пред изборе одбаци доказе о милионској корупцији која укључује и особе повезане са страним обавештајним службама, што су онда преузели медији и "сахранили" причу.

Након што су републиканци преузели Представнички дом, бивши в. д. директора ЦИА Мајкл Морел позван је пред Конгрес да да изјаву – упитан како је дошло до писма, одговорио је, без оклевања, да је Блинкен "подстакао" лажне тврдње.

Блинкен је пак у понедељак, 1. маја, рекао дописнику "Фокс њуза" да "што се тиче тог писма, то није била моја идеја, нисам га тражио".

Блинкен лажно сведочио пред Конгресом

Међутим, сенатор Рон Џонсон покренуо је питање Блинкеновог лажног сведочења пред Конгресом 2020. када је рекао да никада није послао мејл Хантеру Бајдену. Недавно откривена преписка сугерише да су њих двојица комуницирали 2015. док је Блинкен радио у Обаминој администрацији, а Хантер био у управном одбору украјинске енергетске компаније "Бурисма".

Постоје и мејлови који сугеришу да је Хантер комуницирао преко Блинкенове жене Еван Рајан, која сада ради као секретар Бајденовог кабинета.

"И даље нам је потребно више детаља о основним чињеницама, али ако су истините, оптужбе би могле да представљају и кривична дела и дела која повлаче опозив с функције. Ако је Блинкен лагао или починио кривоклетство, то би такође могло да буде прекршај за опозив", истакао је Тарли у колумни.

Додао је да се додуше овај компликован случај технички догодио док Блинкен није био на садашњој функцији већ током Бајденове кампање, као и да није искључено да ће се појавити и друге спорне изјаве откад је постао државни секретар.

Ипак, Тарли је написао и да су бројни кабинети и високи официри били оптуживани за кривоклетство, као и бивши председник Бил Клинтон, а да нису били суочени са опозивом или кривичном гоњењем.

"Иронично, (горепоменуто) писмо садржи један значајан пример. Бивши директор Националне обавештајне службе Џејмс Клапер за време Обамине администрације  оптужен је за лажно сведочење пред Сенатом, али га нису санкционисали ни демократски Сенат ни Обамино министарство правде. Касније је потписао писмо о (лаптопу) Хантера Бајдена. Те чињенице могу деловати умирујуће на Блинкена", закључио је Тарли у колумни за "Њујорк тајмс".

image