Свет

Где, када, како: Британски таблоид открива све детаље дуго најављиване украјинске офанзиве

Украјинска пролећна офанзива требало би да крене за који дан, открива "Дејли мејл"
Где, када, како: Британски таблоид открива све детаље дуго најављиване украјинске офанзиве© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Дуго најављивана украјинска контраофанзива требало би врло брзо да буде покренута, пише изразито проукрајински оријентисани британски таблоид "Дејли мејл", који је "ексклузивно" представио све детаље, обично, тајних планова.

Шта је план?

"Дејли мејл" наводи да ће Украјина окупити до 100.000 људи у најмање 12, али можда чак 18 борбених бригада како би се супротставили Русима. Процењује се да је Кијев добио око 200 западних тенкова, 800 оклопних возила и 150 артиљеријских оруђа, што је довољно да девет таквих бригада.

Планови Украјине су строго чувана тајна, али је Мик Рајан, генерал који се недавно повукао из аустралијске војске, рекао је за "Дејли мејл" да Кијев има три опције.

Прва је да би могли да крену са једним великим нападом, користећи све што имају; друга је да се поделе и истовремено нападају на југу и истоку; трећа - могли би да се одлуче за нападе мањег обима и на југу и на истоку, који нису координисани, рекао је Рајан.

Генерал Стивен Твити, пензионисан из америчке војске, верује да ће Украјина изабрати опцију три – тактику коју он назива "једењем јабуке залогај по залогај".

"Украјина ће ићи са оним што им је добро ишло и раније. Оно у чему су Украјинци били успешни јесу маневри мањег обима уз употребу пешадије, оклопних возила, артиљерије", рекао је он.

Генерал Рајан верује да ће то бити мешавина опција два и три.

Напад великих размера је мало вероватан, сматра он, јер га је тешко организовати, а Русија би било лако да га уоче, али верује да ће украјински план бити другачији од свега што су до сада показали.

"Ово ће изгледати веома другачије јер је изазов другачији. Мораће да пробију зоне препрека што раније нису чинили", рекао је он.

Украјински циљеви

Руси верују да је Мелитопољ највероватнија мета.

Повратак тог града на југу Украјине под контролу Кијева би, пише "Дејли меј", сломио "копнени мост" између руских снага на југу и истоку, отворио пут за поновно заузимање Мариупоља и ставио Крим у домет ХИМАРС-а.

Последњих недеља Украјина је појачала бомбардовање војних циљева у граду далекометним ракетама и артиљеријом, што је, чини се, потврдило те сумње.

Напади на источни регион Луганска су такође вероватни, јер Украјина настоји да ублажи притисак на места попут Бахмута и поврати своја индустријска средишта у Донбасу.

Али можда није све како изгледа, наводи таблоид.

Изненађење ће бити кључ победе, сматра генерал Рајан који тврди да Русија нема довољно људи да одбрани целу своју линију фронта од око 1.200 километара.

То значи да ће линија имати слабе тачке, а пут Украјине до победе лежи у њиховом проналажењу и искоришћавању, посаветовао је Рајан.

Генерал Твити се слаже. "Говорите о 1.200 километара одбрамбених линија, не постоји ниједна војска која може да покрије 1.200 километара. Кључ ће бити пронаћи слабе тачке у тој линији", рекао је он.

Када ће почети напад?

Једноставан одговор је: не знамо, пише "Дејли мејл" али наводи да имају неке "трагове".

Прво, напад је мало вероватан све док је тло блатњаво. Украјинско тло се смрзава зими, постаје бљузгавица у рано пролеће, а затим поново очвршћава како отопљава – углавном крајем априла и почетком маја.

Друго, мало је вероватно да ће Украјина напасти док не добије сво обећано оружје и док њене трупе не буду обучене да га користе – процес за који се очекује да ће се завршити отприлике у исто време.

Али трећи елемент, како кажу генерал Рајан и генерал Твити, биће успостављање логистике за одржавање офанзиве када она крене.

С обзиром на то са колико различитих система Украјина сада ради, то ће бити изузетно компликовано – а колико ће то трајати, може се само претпоставити.

"Мислим да неће кренути док логистика не буде на месту", рекао је генерал Твити. "Одржавање ће бити кључно. То значи резервни делови, гориво, муниција. Успех ће зависити од њихове способности да узму сву ову нову опрему, саставе је и употребе на бојном пољу", појаснио је он.

Како ће Украјина извести офанзиву?

Почев од прошле године, руске снаге су почеле да граде линије тенковских препрека, ровова, минских поља и ограда од бодљикаве жице које се сада протежу целом дужином линије фронта.

Први задатак Украјине биће да пробије ту линију. За то су добили возила за деминирање, пробојне набоје, хидрауличне мостове и булдожере.

Брзина ће бити од виталног значаја. Руска артиљерија је постављена, па би предуго задржавање значило да ће гранате падати на њих, објашњава "Дејли мејл".

Када прођу линију, мораће да се боре са свим руским трупама које је бране.

Генерал Рајан верује да ће то бити регрути, Вагнерови плаћеници и други нискоквалификовани војници које Русија сматра потрошном робом, пише британски таблоид.

Потом следи руска мобилна одбрана – јединице које су стациониране нешто даље од фронта, али су припремљене да похрле у битку кад год и где год се пробију барикаде. Генерал Рајан верује да ће Русија употребити све елитне трупе које јој преостају за овај задатак, попут маринаца и падобранаца.

Под условом да Украјина може задржи, следећи задатак ће бити консолидација њихових снага и поновни напад што је брже могуће – стварање замаха који би могао довести до пораза Москве.

"Желите да ухватите Русе неспремне, изазовете шок и то искористите", каже генерал Рајан. "Ако то урадите изнова и изнова, можете направити пробој".

Шта је циљ Зеленског?

Владимир Зеленски је јасно ставио до знања свој циљ: потиснути Русију са сваког дела Украјине, укључујући Крим.

То је можда крајњи циљ, али скоро нико не очекује да ће ова офанзива доћи све до јужног полуострва. Па шта се може очекивати?

Генерал Рајан каже да би циљ Украјине требало да буде да врати велике делове свог југа и истока од Русије.

За генерала Твитија, циљ Кијева требало би да буде да осигура да територија коју поново заузму остане у њиховим рукама и да не буде одмах враћена.

Оба генерала очекују да ће се сукоб свеједно потрајати, тако да ће други кључни циљ бити убеђивање западних савезника Украјине да је сва опрема коју су донирали вредна тога – јер ће Кијеву требати више да преживи 2024.

А ако Зеленски жели да одржи обећање да ће ослободити Крим, онда ће му поново требати још више – борбени авиони и пловила.

Како наводи "Дејли мејл", Зеленски ће морати да искористи "успех ове офанзиве да инспирише западне лидере да донирају тај пакет помоћи".

Ако Украјина успе да то изведе, онда је потпуна победа над Русијом изгледна, пише "Дејли мејл", али неуспех може значити да се врата заувек затварају.

Судбина Украјине и крај сукобе биће одлучени у наредним месецима, поручује британски таблоид.

image
VV inauguration
banner