Русија

"Гаспром" због Украјине смањио количине гаса Европи за пола милиона кубних метара дневно

Колико јуче, запремина испорученог гаса је износила 39,4 милиона кубних метара, рекао је представник руске гасне компаније
"Гаспром" због Украјине смањио количине гаса Европи за пола милиона кубних метара дневноGetty © Frederic Scheidemann / Stringer

"Гаспром" снабдева Европу гасом у транзиту преко Украјине у количини од 38,9 милиона кубних метара дневно преко пумпне станице ГИС "Суџа" у Курској области, рекао је новинарима представник "Гаспрома" и додао да је украјинска страна одбила молбу за транзит кроз "Сохрановку".

"Од данас 'Гаспром' испоручује руски гас за транзит преко територије Украјине у количини коју је потврдила украјинска страна – 38,9 милиона кубних метара. Колико јуче, запремина испорученог гаса је износила 39,4 милиона кубних метара", рекао је представник руске гасне компаније.

Раније је на сајту "ГТС оператер Украјине" објављено да би транзит гаса преко територије Украјине на данашњи дан могао да износи око 38,8 милиона кубних метара.

Транзитна линија кроз Украјину остаје једина рута за испоруку руског гаса у земље Западне и Централне Европе, с обзиром да је транзит кроз Северни ток потпуно обустављен, а снабдевање гасом Турским и Плавим током намењено је Турској и земљама Јужне и Југоисточне Европе.

image
VV inauguration
banner