Свет

Асанж писао краљу Чарлсу: Почаствован сам што боравим у институцији светске класе назване по вама

Уочи крунисања, оснивач Викиликса позвао је новог британског монарха да посети затвор који носи његово име
Асанж писао краљу Чарлсу: Почаствован сам што боравим у институцији светске класе назване по вамаGetty © Bruno Vincent / Staff

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж послао је краљу Чарлсу писмо у којем га позива да посети затвор Његовог Величанства "Белмарш" и види какви тамо услови "светске класе" владају.

Асанж је иронично описао затвор максималног обезбеђења као место које је "само кратак лов на лисице од Старог краљевског поморског колеџа у Гриничу", рекавши краљу да мора да је "дивно" имати "тако цењени објекат назван по њему".

"Као политички затвореник, држан на задовољство Вашег Величанства у име посрамљеног страног суверена, почаствован сам што боравим у зидовима ове институције светске класе", наставио је Асанж. "Заиста, ваше краљевство не познаје границе".

Затворени новинар је описао "кулинарске ужитке" који се затвореницима служе у ћелијама, рекреативно коришћење лекова на рецепт, забрану играња шаха из "здравствених" разлога, најезду глодара и самоубиство једног од његових пријатеља – геј мушкарца који се обесио пре депортације у Бразил.

"Преклињем вас, краљу Чарлсе, да посетите затвор Његовог Величанства Белмарш, јер је то част која приличи краљу. Када започнете своју владавину, нека се увек сећате речи Библије краља Џејмса: 'Блажени милостиви, јер ће задобити милост'. И нека милост буде светло водиља вашег краљевства, како унутар тако и изван зидина Белмарша."

Асанжа су британске власти ухапсиле 2019. године, након што му је Еквадор одузео статус азиланта и дозволио полицајцима да га изведу из амбасаде у Лондону, где се налазио од 2012. На дан хапшења, Министарство правде САД је затражило његово изручење због оптужби за шпијунажу, што би могло да резултира смртном казном.

Асанж се тренутно бори против захтева за екстрадицију, а његови адвокати су уложили жалбу на претходну одлуку којом се одобрава изручење, наводећи као разлог погоршање његовог здравственог стања.

Оптужбе против Асанжа проистекле су из његове комуникације са узбуњивачима, међу којима је најважнија Челси Менинг, која је 2010. дала Викиликсу поверљиве материјале у којима се наводе амерички ратни злочини у Ираку и Авганистану. Иако Асанж није лично хаковао ове материјале, ипак је оптужен за објављивање.

Новинске куће, познате личности, активисти и неки амерички и међународни политичари позвали су америчког председника Џозефа Бајдена да одустане од оптужби против Асанжа.

image
VV inauguration
banner