Русија

Маргарита Симоњан: Три штетна живота за један Асанжов

Главна уредница РТ-а предлаже да Русија размени два шпијуна и једног издајника из својих затвора за неправедно утамниченог оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа
Маргарита Симоњан: Три штетна живота за један Асанжов© Dan Kitwood

Ако је Западу толико стало до Пола Вилана, Владимира Кара-Мурзе и Евана Гершковича које је стигла руска рука правде, можда би требало да размисле о размени затвореника, јер баш то предлаже главна уредница РТ Маргарита Симоњан.

Русија би им могла дати ту тројицу по цени једног, даје идеју Симоњанова, додајући да тај један није било ко већ Џулијан Асанж, уредник "Викиликса".

"Заменити Вилана, Кара-Мурзу и Гершковича за Асанжа. За мање од тројице га неће вратити. Спасите један користан живот по цени три штетна", навела је Симоњанова на свом Телеграм налогу.

У игри су, дакле два шпијуна и један велеиздајник, и човек који је "пао" због  борбе за слободу говора.

Да бисмо решили ову, наизглед компликовану једначину по којој је три једнако један, морали бисмо прво да видимо шта је за Запад "новинар", а шта је "шпијун".

Новинар је, како испада, онај који сазнаје и објављује информације од користи за јавност, али само ако то нису информације које се тичу недела Запада.

Тако, иако је Асанж годинама прогоњен и малтретиран због објављивања тајних и, што је најважније, тачних информација о злочинима америчке владе, САД изгледа имају и дискреционо право на коришћење речи "шпијунажа". Па тако, ако нека друга држава (рецимо Русија) ухвати шпијуна на делу, одмах крене кукњава због нарушавања људских и новинарских права.

Јер, како другачије објаснити то што САД упорно тврде да је Еван Гершкович, кога су Руси ухватили на делу и оптужили за шпијунажу- заправо само новинар "Волстрит џорнала", а да је Асанж - шпијун. Коме, док већ годинама чека у екстрадиционом притвору у Лондону, прете казном од више од 170 година робије.

Уз Гершковича, Руси у свом затвору држе и "новинара" Владимира Кара-Мурзу, који је управо ових дана осуђен због велеиздаје јер се у последње време мање бавио писањем, а много више убеђивањем западних влада да уведу санкције Русији.

Трећи члан ове шпијунско-издајничке тројке јесте бивши амерички маринац Пол Вилан. Он је у Русији ухапшен 2018. и у његовој хотелској соби тада је пронађен УСБ флеш који је, како је наведено, носио државне тајне. Уместо да поверују да је реч о америчком пензионеру коме су се државне тајне случајно затекле у пртљагу, Руси су га, замислите чуда - осудили на 16 година затвора због шпијунаже.

А када знамо све ово, лако је видети како је Симоњанова дошла до рачунице по којој ова тројица ситних шпијуна и издајника вреде као један Асанж.

Иначе, ових дана обележена је 13-годишњица датума када је оснивач "Викиликса" гурнуо прст у око властима објавивши чувени снимак америчких војника који убијају ирачке цивиле из хеликоптера "апач" у Багдаду. Уз тај видео, назван "Колатерална штета", објављено је и више од десет милиона тајних докумената који су, сви одреда, разобличавали истину о злочинима које је широм планете чинила Америка.

А, од тада, како је то приликом Асанжовог хапшења у амбасади Еквадора рекла портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова- рука "демократије" стеже грло слободе.

Асанж, који је у међувремену постао мерило слободе штампе, утамничен је због своје борбе да јавности каже истину.

Тренутно се налази у затвору Белмарш у јужном Лондону од априла 2019, након што му је Еквадор отказао азил под притиском САД. Провео је скоро седам година у амбасади те латиноамеричке земље, тражећи уточиште од измишљених шведских оптужби које су се испоставиле као параван за амерички прогон будући да су листом одбачене баш када је престала потреба за њиховим постојањем.

Након хапшења Асанжа, Вашингтон је отпечатио оптужницу којом се оснивач "Викиликса" терети по Закону о шпијунажи. Ако буде изручен и осуђен, Асанж се суочава са казном до 175 година затвора.

Маргарита Симоњан није прва која мисли да би Русија требало да замени своје затворенике за оснивача "Викиликса".

Пре неколико дана члан руске Думе Сергеј Обухов рекао је новинарима да је његов предлог да се Асанж мења за Гершковича.

"Кажем, хајде да га заменимо за Асанжа", рекао је Обухов за "РИА Новости".

image
VV inauguration
banner