Свет

ИАЕА: Спречити катастрофу код нуклеарке Запорожје; Рогов: Нисте рекли оно главно

Директор ИАЕА "стално изражава забринутост због нечега, али не каже оно главно – једина опасност за нуклеарку Запорожје долази од режима Зеленског и украјинских милитаната који су умешани у нуклеарни тероризам", истакао је Владимир Рогов
ИАЕА: Спречити катастрофу код нуклеарке Запорожје; Рогов: Нисте рекли оно главноwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev/Argumenty i Fakty

Међународна агенција за нуклеарну енергију (ИАЕА), засебни орган под окриљем УН, упозорила је да ситуација код нуклеарне електране Запорожје постаје све опаснија.

Ситуација око највеће нуклеарне електране на Старом континенту постаје "све непредвидљивија и потенцијално опасна", упозорио је Гроси на сајту организације.

"Изузетно сам забринут због веома реалних ризика од нуклеарне безбедности са којима се електрана суочава. Морамо да деламо сада, како бисмо спречили претњу од озбиљне нуклеарне несреће и њених последица по становништво и животну средину", истакао је он.

Гроси је рекао да ИАЕА тим, који је постављен да надгледа електрану, такође прати евакуацију из оближњег града Енергодара која је објављена у петак. Вршилац дужности гувернера Евгениј Балицки рекао је да ће деца, старији, болнички пацијенти и друге угрожене групе бити премештени због "појачаног гранатирања" са украјинске стране.

Директор електране Јуриј Черничук рекао је у петак да су сви реактори затворени и да особље "чини све да осигура нуклеарну безбедност."

Градоначелник Енергодара Едуард Сеновоз рекао је да се делимична евакуација одвија по плану и да у граду "нема панике."

Рогов одговорио: Не смете да изговорите да опасност долази из Украјине

Шеф запорошког покрета "Ми смо уз Русију" Владимир Рогов позвао је генералног директора ИАЕА Рафаела Гросија да прекине "ритуалне плесове" око ситуације са нуклеарком Запорожје.

"Све ово подсећа на ритуалне плесове за које је крајње време да престану. Гроси стално изражава забринутост због нечега, али не каже оно главно – једина опасност за нуклеарку Запорожје долази од режима Зеленског и украјинских милитаната који су умешани у нуклеарни тероризам", рекао је Рогов за РИА Новости.

Према његовим речима, Гросијева изјава може да укаже и на то да кијевске власти спремају провокацију код те нуклеарне електране, а ИАЕА настоји да унапред "створи алиби" и ослободи се одговорности за могуће последице.

Нуклеарна електрана Запорожје прешла је под контролу Москве током Специјалне војне операције покренуте у фебруару прошле године, а сам регион Запорожје се, уз Херсонску област и Доњецку и Луганску Народну Републику, припојио Руској Федерацији након референдума одржаних прошлог септембра.

Москва је оптужила Кијев за артиљеријске нападе у близини електране, истакавши да би то могло изазвати нуклеарну катастрофу. "Тајмс" је прошлог месеца известио да су украјинске трупе безуспешно покушале да освоје електрану у октобру прошле године. Кијев није потврдио ове вести.

image