Русија

САД поново увеле санкције против руског ФСБ-а

Разлог - незаконито задржавање америчких држављана на територији Русије
САД поново увеле санкције против руског ФСБ-аwww.globallookpress.com © Ting Shen

Сједињене Америчке Државе данас су поново увеле санкције против Федералне службе безбедности Русије, јављају из америчког Министарства финансија. 

Последње мере уведене су због, како кажу, незаконитог задржавања америчких држављана у иностранству или њиховог коришћења као таоце.

"Одлучни смо да вратимо назад све оне држављане САД-а који су били незаконито задржани и да се боримо против спољашњих претњи по безбедност америчких држављана у иностранству", наводи се у саопштењу америчког министарства

Осим руске службе, због истог разлога, под санкцијама су се данас нашлa и четири старија званичника иранских специјалних служби. 

Истакнути званичник из америчке администрације поручио је данас новинарима да је ово само први корак и да постоје и друга лица и организације за које се, како је рекао, "управо сада" припремају санкције. 

Према његовим речима, данас уведене мере разматрале су се много пре него што су руске безбедносне снаге раније овог месеца ухапсиле америчког држављанина и новинара "Волстрит џорнала" Евана Гершковича због шпијунаже.

Према раније објављеним званичним подацима Москве, Гершкович је обављао шпијунске задатке за Владу САД-а.

image