Свет

Трамп неће сведочити на суђењу за силовање и клевету у Њујорку

Бивши председник САД одрекао се права да се брани од оптужби бивше колумнисткиње "Ела"
Трамп неће сведочити на суђењу за силовање и клевету у ЊујоркуGetty © Robert Perry / Stringer

Бивши амерички председник Доналд Трамп неће сведочити на грађанском суђењу како би оспорио тврдње ауторке Е. Џин Керол да ју је силовао деведесетих и касније оклеветао, након што је пропустио рок у недељу.

Како преноси Ројтерс, Трампов адвокат Џозеф Такопина рекао је судији у четвртак да се Трамп одрекао свог права да сведочи на суђењу у савезном суду на Менхетну и одлучио да не износи одбрану у том случају, коцкајући се да ће поротници утврдити да Керол није успела да изнесе убедљив аргумент.

Након што је порота завршила са радом у четвртак, амерички окружни судија Луис Каплан затражио је од Такопине да обавести Трампа да има рок до недеље у 17 часова да каже суду да ли намерава да сведочи.

Каплан је заказао завршне речи за понедељак. Керол (79) је прошле године поднела тужбу против Трампа (76), тврдећи да ју је силовао у свлачионици робне куће "Бергдорф Гудман" на Менхетну 1995. или 1996. године, а затим ју је оклеветао негирајући да се то догодило. Бивша колумнисткиња магазина "Ел" тражи неодређену новчану одштету.

Трамп, који је био председник од 2017. до 2021. и који је тренутни фаворит за републиканску председничку номинацију у САД за изборе 2024. године, рекао је да је Керол измислила тврдњу да би повећала продају својих мемоара из 2019. године. 

У видео-снимку који је у среду приказан пороти, Трамп је негирао да је силовао Керол.

"То је најсмешнија, најодвратнија прича", рекао је Трамп и додао:  "Све је измишљено".

image
VV inauguration
banner