Свет

Канада жели да се прикључи антикинеском АУКУС-у

Министарка одбране изјавила да је Отава веома заинтересована за јачање "одбрамбених веза са регионалним партнерима"
Канада жели да се прикључи антикинеском АУКУС-уwww.globallookpress.com © UK Prime Minister

Канада жели да се прикључи војној алијанси АУКУС, коју предводе САД, објавио је "Глоб енд мејл", напомињући да би канадска влада желела да учествује у ненуклеарним аспектима споразума чији је циљ да се супротставља Пекингу.

Иако је премијер Џастин Трудо раније сугерисао да Отава није заинтересована за безбедносни пакт, Канада је од тада променила курс и сада жели да се придружи АУКУС-у, саопштила су два неименована канадска званичника у понедељак.

"Разлог због кога Канада сада жели да се придружи није куповина подморница на нуклеарни погон, попут Аустралије, већ учешће у другом стубу споразума АУКУС", наводи се у саопштењу. То би укључивало "размену информација и блиску сарадњу на убрзању развоја најсавременијих технологија, као што су подморске активности, вештачка интелигенција, квантна технологија и хиперсонични рат."

На питање да ли је влада поднела званичну пријаву да Канада постане земља у споразуму са АУКУС-ом, министарка одбране Анита Ананд одбила је да пружи директан одговор, напомињући да је Отава "веома заинтересована за унапређење сарадње на пољу вештачке интелигенције, квантног рачунарства и других напредних технологија."

АУКУС - претња регионалној стабилности и миру

"Наше везе са савезницима из `Фајв ајс` (обавештајни савез којег чине Сједињене Државе, Аустралија, Канада, Нови Зеланд и Британија) остају јаке. Ми смо заинтересовани за унапређење сарадње у области вештачке интелигенције и других иновацијских напора са нашим савезницима", изјавила је министарка.

Један од неименованих извора је саопштио да Канада чека да види како ће реаговати три земље АУКУС-а на њено прикључивање, напомињући да Отава већ дели обавештајне податке са члановима.

Канада није прва западна земља која је показала спремност да се придружи АУКУС-у. Нови Зеланд такође разматра учешће у ненуклеарним компонентама споразума, изјавио је министар одбране Новог Зеланда Ендрју Литл.

Британски министар за одбрану Алекс Челк раније је наговестио да би друге државе могле да се прикључе АУКУС-у, али није навео ниједну појединачну земљу.

Пакт АУКУС је раније био на удару Пекинга. У марту је портпарол министарства спољних послова Ванг Венбин рекао да ће споразум "подстаћи трку у наоружању, нанети штету међународном режиму неширења нуклеарног оружја и регионалној стабилности и миру", позивајући чланице овог савеза да престану да "игноришу забринутост међународне заједнице."

 

image