Свет

Пентагон о утицају "абрамса" у Украјини: Не постоји сребрни метак за сукоб

Највиши амерички генерал сматра да ће амерички тенкови "направити разлику" на бојном пољу, али да неће бити универзални лек
Пентагон о утицају "абрамса" у Украјини: Не постоји сребрни метак за сукобGetty © Mark Wilson / Staff

Начелник генералштаба војске САД упозорио је да ће тенкови "М1 абрамс" које је Вашингтон обећао Украјини имати ограничен утицај када стигну на бојно поље касније ове године.

"Пристрасан сам, али мислим да је тенк М1 најбољи тенк на свету...", рекао је шеф Здруженог генералштаба, генерал Марк Мили у Рамштајну. "Мислим да ће тенк М1, када буде испоручен, направити разлику", али, додао је, "такође бих упозорио да у рату нема сребрног метка".

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена пристала је у јануару да Кијеву пошаље 31 тенк "абрамс" након што је претходно инсистирала да су превише компликовани за рад и тешки за одржавање. "М1 абрамс" покреће млазни мотор и троши авионско гориво, а не стандардни дизел. Тежак је 63 тоне и путује око три миље на галон горива.

Исход сукоба у Украјини зависиће од многих варијабли, а не од једног система оружја, рекао је Мили. Амерички тенкови ће морати да буду синхронизовани са механизованом пешадијом, артиљеријом и другим наоружањем, додао је генерал.

Тенкови за обуку М1А1 стићи ће у наредних неколико недеља у Немачку, где ће украјинске снаге бити научене како да њима управљају, рекао је новинарима амерички министар одбране Лојд Остин. 31 тенк предвиђен за употребу у Украјини се обнавља у САД и биће послат у Кијев када буду спремни.

"Све ово је огроман напредак", рекао је Остин. "Уверен сам да ће ова опрема и обука довести украјинске снаге у позицију да наставе да успевају на бојном пољу".

Упитан да ли ће јавна подршка САД омогућити Бајденовој администрацији да настави да испоручује оружје Украјини, Остин је рекао да је оптимиста. "Овде се ради о међународном поретку заснованом на правилима. Овде се ради о насилнику који нема могућност да по вољи гази свог мањег комшију. Овде се ради о пружању могућности једној земљи да заштити своја суверена права".

Анкете у САД показале су опадање подршке јавности помоћи Украјини. Вашингтон је већ посветио 113 милијарди долара помоћи Кијеву. Група од 19 републиканских посланика позвала је раније ове недеље Бајдена да прекине "неограничену" помоћ Украјини, рекавши да то продужава крвопролиће, умањује војну спремност САД и доводи Америку у већи ризик од катастрофалног сукоба са Русијом.

image