Свет

Нови искорак: Британија позива компаније да обезбеде Кијеву ракете дугог домета

Позив је упутио је Међународни фонд за Украјину којим руководи британски министар одбране
Нови искорак: Британија позива компаније да обезбеде Кијеву ракете дугог дометаwww.globallookpress.com © © MFA Russia

Група европских земаља предвођених Великом Британијом позвала је заинтересоване компаније да обезбеде Украјини ракете које имају домет до 300 километара, што би могао бити нови искорак у војној помоћи Кијеву у сукобу с Русијом.

Позив компанијама које могу да обезбеде ракете дугог домета упутио је Међународни фонд за Украјину, који чини група земаља међу којима су Велика Британија, Норвешка, Холандија, Данска и Шведска и он је објављен прошле недеље, пренео је Ројтерс.

Британски министар одбране, који руководи фондом, поручио је да се јаве компаније које могу да обезбеде овакве ракете које могу да буду лансиране са копна, мора или из ваздуха.

Осим што се у позиву наводи да ракете треба да буду тешке између 20 и 490 килограма, пожељене карактеристике су да имају ниску могућност пресретања, капацитет за планирање мисије и развијене могућности заобилажења противваздушних система како би се повећала могућност успешног удара, наводи се у позиву. Додаје се и да ће компаније које буду одговориле на овај позив, бити контактиране од 5. јуна.

У извештају се цитира неименовани британски званичник који је рекао да није донета коначна одлука да се Украјини пошаљу ракете које имају овакве карактеристике.  

Саветник украјинског министра одбране Јуриј Сак рекао је Ројтерсу да Кијев нема прецизних информација о намерама Британије да им пошаље ракете дугог домета, али да је Украјина месецима тражила од западних влада да им обезбеди такво наоружање.

"Поздравили бисмо ако би Велика Британија преузела водећу улогу у обезбеђивању ракета дугог домета, као што су учинили са тенковима челенџер два", рекао је Сак.

image