Свет

Пентагон: Укупна војна помоћ САД Украјини премашила 36,4 милијарди долара

Амерички државни секретар Ентони Блинкен објавио је да су САД одобриле додатну помоћ у оружју и опреми у вредности од 300 милиона долара
Пентагон: Укупна војна помоћ САД Украјини премашила 36,4 милијарди долараGetty © Alex Wong/Getty Images

Укупна војна помоћ Сједињених Држава Украјини достигла је 36,4 милијарди долара од почетка рада администрације председника Џозефа Бајдена, саопштио је Пентагон.

Из Пентагона такође наводе да је од почетка руске специјалне војне операције у Украјини 24. Фебруара 2022. године издвојено 35,7 милијарди долара војне помоћи.

Блинкен: САД одобриле још 300 милиона

САД су одобриле додатну помоћ у оружју и опреми за Украјину од 300 милиона долара, саопштио је данас амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Овај пакет помоћи укључује додатну муницију за системе ХИМАРС, хаубице, артиљерију, тенковску муницију, противтенковско оружје, ракете, камионе за превоз опреме и резервне делове, као и осталу неопходну опрему за јачање украјинске одбране на бојном пољу.

Сједињене Државе ће Украјини такође пребацити хаубице од 155 милиметара у оквиру новог пакета војне помоћи, саопштио је Пентагон у среду.

"Овлашћење је тридесет седма пошиљка опреме из залиха опреме Министарства одбране Украјини од августа 2021. за време Бајденове администрације и укључује муницију за ХИМАРС које су обезбедиле САД, додатне хаубице, артиљеријске и минобацачке пројектиле, противоклопна средства за Украјину... чија се вредност процењује на 300 милиона долара", наводи се у саопштењу.

На списку наоружања се прецизирају хаубице од 155мм, наводе РИА Новости.

image
VV inauguration
banner