Свет

Прозивају Шредера, а заборавили 1999: Када руски амбасадор зове, Путинови најбољи другари долазе

Немачки медији осули паљбу на некадашњег немачког канцелара, а нису видели проблем када је управо Шредер у марту 1999. године предводио владу која је прихватила да учествује у бомбардовању СРЈ
Прозивају Шредера, а заборавили 1999: Када руски амбасадор зове, Путинови најбољи другари долазеwww.globallookpress.com © Uwe Anspach

Група немачких политичара посетила је јуче руску амбасаду у Берлину, где су обележили Дан победе у Другом светском рату, а међу гостима се нашао и некадашњи немачки канцелар Герхард Шредер.

"Када руски амбасадор зове, Путинови најбољи другари долазе", пише немачки "Билд", који у исто време Шредера назива "руским лобистом".

Тај лист је Шредера оптужио и да игнорише "варварски рат агресије, покољ цивила, силовање жена и киднаповање деце" за шта, наравно, оптужују Русију.

Већина немачких медија, ипак, нису видели проблем када је управо Шредер у марту 1999. године предводио владу која је прихватила да учествује у бомбардовању СРЈ - што је био први пут да Немачка учествује у неком рату још од пораза тог 9. маја 1945. године.

Прослави је присуствовао и лидер партије Алтернатива за Немачку (АфД) Тино Крупала, који је руском амбасадору Сергеју Нечајеву чак донео и поклон.

Како је пренео "Берлинер цајтунг", он је руском амбасадору поклонио "шољу са пруским орлом".

Ни он није избегао бес немачких медија, који су га напали и због тога што је носио кравату са руским националним бојама: Белом, плавом и црвеном. "Шлихтање на одвратном нивоу", пише "Билд".

Прослави су присуствовали и последњи генерални секретар Комунистичке партије Источне Немачке Егон Кренц, високи функционер партије Левице Клаус Ернст и функционер АфД-а Александар Гауланд.

image