Свет

Москва уручила протестну ноту пољском дипломати: Напали руског амбасадора на Дан победе

Група људи спречила је руског амбасадора у Варшави да положи венац борцима Црвене армије који су дали живот ослобађајући Европу од нациста, а од њега је захтевано да са сакоа скине Георгијевску ленту
Москва уручила протестну ноту пољском дипломати: Напали руског амбасадора на Дан победеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Отправник послова Пољске у Русији Јацек Шчљадевски позван је у среду у Министарство спољних послова Русије и уручена му је протестна нота због провокације на маузолеју совјетских војника у Варшави, саопштено је из ресорног министарства.

"Отправник послова Пољске у Русији Ј. Шљадевски је 10. маја позван у Министарство спољних послова Русије, коме је уручена протестна нота у вези са провокацијом организованом 9. маја ове године. на гробљу-маузолеју совјетских војника у Варшави", пише у саопштењу.

На Дан победе, који је велики празник за милионе грађана Руске Федерације и других земаља које су биле у саставу СССР-а, саботирана је традиционална церемонија полагања венаца у знак сећања на совјетске војнике који су дали животе за спас Европе од нацизма. На ове провокације пољске власти нису реаговале, подсећају из руског МСП-а.

"Овај нечувени чин постао је још једна карика у ланцу провокативних корака Варшаве, чија је целокупна русофобна политика усмерена је на фалсификовање историје Другог светског рата. Они покушавају да избришу из сећања захвалност Пољака храбрим војницима Црвене армије која је ослободила ту земљу од страхота нацизма", наводи се у саопштењу.

Руском амбасадору Сергеју Андрејеву је агресивна маса препречила пут док је ишао да положи венац на меморијалном гробљу у Варшави у светлу Дана победе, пишу "РИА Новости".

Окупљени су од Андрејева тражили да скине са сакоа Георгијевску ленту, а, како се наводи, због агресивног опхођења окупљених, он није могао да положи венац на гробљу совјетских војника.

Руски амбасадор у Пољској је прошле године такође био нападнут. Тада је поливен црвеном бојом.

image