Свет

Зеленски извисио за финале Евросонга; Захарова: Штета, био би тако добар

Песма Евровизија је међународна забавна емисија, чији је један од камена темељаца неполитичка природа догађаја, саопштила је Европска радиодифузна унија
Зеленски извисио за финале Евросонга; Захарова: Штета, био би тако добарGetty © Photo by Spencer Platt/Getty Images

Европска радиодифузна унија (ЕБУ) одбила је захтев украјинског председника Владимира Зеленског да се обрати видео-поруком у финалу Песме Евровизије у суботу увече, преноси ТАСС, позивајући се на представника удружења.

ЕБУ је Евросонг назвао "међународном забавном емисијом, чији је један од камена темељаца неполитичка природа догађаја".

"Ово такмичење забрањује политичке или сличне изјаве. Захтев господина Зеленског да говори пред евровизијском публиком, иако је направљен са поштеним намерама, нажалост, не може бити одобрен", наводи се у саопштењу.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова реаговала је на ову одлуку, оценивши да би украјински председник био достојан конкурент овогодишњим такмичарима.

"Штета, не би требало. Ове године Владимир Зеленски би био достојна конкуренција учесницима Песме Евровизије", написала је Захарова на Телеграму.

Портпарол украјинског председника Сергеј Никифоров демантовао је да је Зеленски тражио да се обрати у финалу Евросонга. 

"Кабинет украјинског председника није се обратио организаторима Песме Евровизије да Владимир Зеленски наступи онлајн током финала или у било којој другој фази такмичења", рекао је Никифоров.

Међутим, изгледа да Зеленском не верују ни савезници Кијева, па је тако британски премијер Риши Сунак поручио да је разочаран због забране украјинском председнику да се обрати на Евровизији, нарочито кад се има у виду да је Велика Британија преузела улогу домаћина догађаја у име Украјине. 

"Вредности и слободе за које се боре председник Зеленски и украјински народ нису политичке, већ фундаменталне", рекао је Сунак.

Посланик британских конзервативаца Демијан Грин оценио је да је била грешка ЕБУ што је украјинском лидеру ускратила прилику да се обрати свету путем видео поруке током суботњег финала.

"Гледаоци су, гласајући за Украјину прошле године, ставили до знања шта осећају и остатак Европе то треба да поштује", поручио је Грин. 

Подсетимо, Европска радиодифузна унија преместила је избор за Песму Евровизије 2023. са територије Украјине, која је победила на такмичењу прошле године, у британски Ливерпул из безбедносних разлога. 

Русија је фебруара 2022. искључена из такмичења за Песму Евровизије. ЕБУ је ову одлуку објаснио забринутошћу због кризе у Украјини, уз напомену да би "учешће Русије могло да наруши репутацију такмичења".

Од почетка руске Специјалне војне операције у Украјини у фебруару 2022. године, Зеленски је тражио да му се дозволи обраћање на бројним међународним догађајима, како политичким, тако и културним.

Док су неки организатори дозволили украјинском лидеру да говори, други су одбили ту идеју, укључујући доделу Оскара и филмски фестивал у Торонту. ФИФА је такође одбила захтев Зеленског да говори током финала Светског првенства у Катару у децембру.

image