Свет

Зеленски: Украјини потребно још времена за контраофанзиву

За Кијев, сваки резултат који би се на Западу сматрао разочаравајућим могао би да значи смањење војне подршке и почетак притиска да започне преговоре са Русијом
Зеленски: Украјини потребно још времена за контраофанзиву© Foto Tanjug / AP (AP Photo/Yves Herman (POOL)

Председник Владимир Зеленски изјавио је да је Украјини потребно више времена да започне дуго најављивану контраофанзиву против руских снага, јер украјинска војска мора да сачека испоруку обећане војне помоћи, преноси Би-Би-Си.

То би могао да буде кључни тест за Украјину, која жели да покаже да оружје и опрема, коју је добила од Запада, може довести до значајних промена на бојном пољу, примећује овај медиј.

Зеленски је рекао да су борбене бригаде, од којих су неке обучавале земље НАТО-а, "спремне", али је додао да су војсци потребне "још неке ствари", укључујући оклопна возила.

"Изгубили бисмо много људи. Мислим да је то неприхватљиво. Зато морамо да сачекамо. Треба нам још времена", рекао је Зеленски.

Руске снаге су у међувремену ојачале своју одбрану дуж линије фронта, која се протеже дужином од 1.450 километара.

Неуспех контраофанзиве могао би да значи мању војну помоћ 

Украјинске власти су последњих недеља покушале да смање очекивања од контраофанизиве, примећује Би-Би-Си.

Високи званичник украјинске владе, који је желео да остане анониман, рекао је да су вође у Кијеву "схватиле да Украјинци морају да буду успешни", али да напад не треба посматрати као "сребрни метак" у рату који траје скоро 15 месеци.

Председник Зеленски је изразио уверење да би украјинска војска могла да напредује, упозоравајући на ризике од "замрзнутог сукоба", на које, како је рекао, Русија рачуна.

За Кијев, сваки резултат који би се на Западу сматрао "разочаравајућим" могао би да значи смањење војне подршке и почетак притиска да започне преговоре са Русијом.

С обзиром на то да је скоро петина земље под руском контролом, а председник Владимир Путин је прогласио анексију четири региона, ово би вероватно укључивало и преговоре о територијалним уступцима Украјине.

Неуспех украјинске контраофанзиве, сматрају поједини аналитичари, могао би значити да Украјина једноставно нема довољно капацитета да однесе војну победу против Русије. У обзир треба узети и ставове америчких савезника, пре свега у Европи, који мисле да би требало отпочети преговоре уколико се покаже да "победа Кијева није извесна".

У америчкој администрацији тврде да су учинили "све што је било у њиховој моћи" како би контраофанзива била успешна, али забринутост због могућег неуспеха Кијева расте.

Колико дуго ће трајати западна подршка Кијеву?

Међутим, за сада не постоји реална могућност преговора о окончању сукоба, јер обе стране тврде да ће се борити до победе.

Председник Зеленски понудио је мировни предлог од десет тачака, захтевајући повратак свих територија, исплату репарација за ратну штету и стварање специјалног трибунала за процесуирање руских ратних злочина, али овај план је Москва одлучно одбила.

Зеленски је негирао да је Кијев забринут да ће изгубити подршку САД уколико председник Џо Бајден, који је обећао да ће "подржавати Украјину колико год буде потребно", не буде поново изабран 2024. године.

Украјина, рекао је он, и даље ужива двостраначку подршку у америчком Конгресу. "Ко зна где ћемо бити када се одрже избори?", рекао је. "Верујем да ћемо до тада победити."

Западне санкције, рекао је Зеленски, имају одређени утицај на руску одбрамбену индустрију, додајући да Руси ипак "имају још много тога у својим складиштима."

Зеленски поново одбацује одговорност за напад на Кремљ

Зеленски је поново одбацио руске оптужбе да Украјина стоји иза напада дроном на Кремљ прошле недеље, који је Москва оценила као "покушај убиства председника Путина", додајући да он верује да би напад могао да буде операција "под лажном заставом", који је извела Русија.

Иначе, Зеленски се огласио у време одржавања такмичења за песму Евровизије у енглеском граду Ливерпулу, који је изабран за домаћина у име Украјине, победника прошлогодишњег догађаја.

Он је рекао да би више волео да се такмичење одржало у некој суседној земљи, "где би наши људи могли да путују", али да има "много поштовања према Британији, која је невероватна земља."

 

image