Свет

Министарство одбране: Руске снаге одбиле украјински ракетни напад и обориле четири ракете "ХИМАРС"

Извештаји одређених Телеграм канала о "пробијеној одбрани" на неколико места дуж контактне линије нису тачни, наводи се у саопштењу Министарства одбране Руске Федерације
Министарство одбране: Руске снаге одбиле украјински ракетни напад и обориле четири ракете "ХИМАРС"www.globallookpress.com © Mykhaylo Palinchak/Keystone Press Agency

Министарство одбране Руске Федерације демантовало је гласине о наводним продорима руске линије одбране од стране украјинске војске, наводећи у саопштењу да је ситуација дуж фронта мирна и да се једино воде интензивне борбе у околини Артјомовска, односно Бахмута.

"Извештаји одређених Телеграм канала о 'пробијеној одбрани' на неколико места дуж контактне линије нису тачни", наводи се у саопштењу објављеном касно синоћ и додаје да је "општа ситуација у зони Специјалне војне операције под контролом."

Руске снаге су током ноћи одбиле украјински ракетни напад и обориле четири ракете "ХИМАРС".

Како се наводи, јуришни одреди настављају са ослобађањем западног дела града Бахмута, уз подршку артиљерије и авијације.

У правцу Доњецка је одбијено осам украјинских напада и три покушаја непријатеља да изврши извиђање, додаје се у саопштењу. Руске снаге настављају напоре да заузму целу Маринку и блокирају Авдијевку.

Украјинске трупе су покушале два напада чете према Кременој, али су одбијене. Три извиђачке групе су поражене северније код Купјанска. Министарство је јуче објавило и списак губитака украјинске војске на линији Херсона које је нанела руска артиљерија и саопштило да су руске снаге јуче током дана обориле 12 "ХИМАРС" ракета и један Су-25 борбени авион.

Јуче је неколико канала тврдило да је најављивана украјинска офанзива можда почела и да се десио "продор" код Бахмута и неколико других места дуж контактне линије. Један извештач је, позивајући се на војне изворе, тврдио да су Украјинци користили хемијско оружје у делу запорошког фронта.

Кијев у четвртак није коментарисао ове објаве. Раније током дана, украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да његовој војсци треба још времена да се припреми пре него што најављивана офанзива заправо почне.

image