Свет

Кијев умањује очекивања Запада: Није вам ово холивудски филм, офазнива неће бити прекретница

Помоћник украјинског лидера скршио наде Американаца
Кијев умањује очекивања Запада: Није вам ово холивудски филм, офазнива неће бити прекретницаwww.globallookpress.com © Supplied by FilmStills.net/www.filmstills.net

Сукоб између Русије и Украјине који је у току није "холивудски филм" и не треба очекивати да ће дуго најављивана и очекивана кијевска офанзива бити прекретница у њему, рекао је помоћник председника Владимира Зеленског, Михаил Подољак.

"Када говоримо о офанзиви, да ће изазвати колапс Русије или, обрнуто, да неће бити добитка за Украјину, звучи као да смо у холивудском филму, где почиње велика битка за Средњу земљу и где ће битка за Гондор све одлучити. Ствари се не дешавају тако", рекао је Подољал алудирајући на култни серијал "Господар прстенова" Џ.Р.Р. Толкина према ком је режисер Питер Џексон снимио истоимену филмску трилогију.

Дуго најављивана офанзива је скуп "многих догађаја", од којих неки могу бити "успешнији, а други – мање", појаснио је Подољак.

Иако украјински званичник није елаборирао колико је дубоко та фантазија прихваћена у друштву, украјински медији и званичници руске трупе обично називају "орцима" - чудовишним и мрачним бићима из Толкинове маште.

Подољакове примедбе на линији су са недавним изјавама више украјинских и западних званичника, који су позвали јавност да не очекује превише од дуго најављиване офанзиве. Првобитно се очекивало да ће операција почети на пролеће – чак и у касну зиму – али до сада није реализована.

Највиши кијевски дипломата, Дмитриј Кулеба, недавно је саветовао да се офанзива не третира као прекретница у сукобу. Више високих америчких званичника такође је изразило сумњу да ће Украјина ускоро бити способна да постигне свој прокламовани циљ да протера руске трупе са свих територија за које тврди да су њихове. Штавише, портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби недавно је упозорио да би Москва ускоро могла да покрене нову офанзиву.

"На пролеће, када се време поправи, а већ почиње да се поправља… можемо очекивати да ће Руси желети да крену у офанзиву у неким областима", рекао је Кирби "Гласу Америке".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner