Свет

"Блумберг": Да ли нам прети Трећи светски рат?

Америчка администрација се није трудила да дође до мира у Украјини и чини се да Бела кућа жели да се овај сукоб настави, пише колумниста Најл Фергусон
"Блумберг": Да ли нам прети Трећи светски рат?© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Криза у Украјини могла би да доведе до сукоба великих размера, упозорава колумниста "Блумберга" Најл Фергусон и истиче да су догађаји ове године јавност поново подсетили на то шта је у игри када дође до борбе великих сила.

Да није било огромне финансијске, војне и технолошке помоћи Украјини од САД, Европске уније и других, Русија би до сада постигла своје циљеве, пише Фергусон и додаје да постоји "сценарио у ком се приближавамо 1940-им са регионалним сукобима који се спајају у нешто попут Трећег светског рата".

Иако се у овогодишњој Стратегији националне безбедности администрације Џозефа Бајдена наводи да се "не тражи нови сукоб или нови хладни рат", стратегијом се управо предвиђа креирање стратегије хладног рата, наводи колумниста.

"Ера после Хладног рата је дефинитивно завршена и у току је надметање великих сила да обликују оно што следи, стоји у Баједновој стратегији, што значи да је почео Други хладни рат", пише Фергусон.

Он упозорава на разлику у реторици у последњих неколико година. Примера ради, 2017. године написано је да "Кина и Русија оспоравају америчку моћ, утицај и интересе, покушавајући да наруше америчку безбедност и просперитет".

Са друге стране, у овогодишњој националној стратегији стоји да "Русија представља непосредну претњу слободном и отвореном међународном систему, безобзирно кршећи основне законе данашњег међународног поретка, као што је показао њен брутални агресорски рат против Украјине".

"Бајденов план за Русију може се цинично описати као борба до последњег Украјинца, али зарад ког циља? Наводно, САД су одлучне да подрже Украјину у њеној борби за њену слободу, али прави циљ је да онемогуће Русију да води будуће агресорске ратове", истиче колумниста и додаје да се због тога америчка администрација није трудила да дође до прекида ватре, а још мање до мира.

"Чини се да Бела кућа жели да се овај рат настави, иако ће се то, претпостављам, променити након међуизбора", предвиђа Фергусон.

Он истиче да, санкцијама против Русије, САД заправо покушавају да покажу Кини шта и њој могу учинити. 

"Пре две недеље сам, оптимистично, сугерисао да ћу доживети пад кинеских комуниста, руских фашиста и иранских теократа, али не смемо претпостављати да су САД неуништива империја јер тако нешто не постоји", додаје Фергусон.

Бајденова администрација не би била прва демократска администрација изабрана на основу прогресивног програма на домаћем плану, која је запала у велики рат.

"Вудро Вилсон, Френклин Д. Рузвелт, Хари Труман и Линдон Џонсон — сви су то урадили. Резултат је: два добијена, један нерешен, један изгубљен", закључује Фергусон.

image