Свет

План САД за Тајван: Тактике тероризма у "украјинском стилу"

Амерички конгресмен предложио је да се у ваздух дигне тајванска компанија за производњу полупроводника ТСМЦ
План САД за Тајван: Тактике тероризма у "украјинском стилу"© Tanjug/AP Photo/Chiang Ying-ying

У прокси рату НАТО-а против Русије у Украјини, САД и њихови кијевски вазали показали су се и доказали бројним саботажама и терористичким нападима, а сада, како пише "Спутник интеренешенел", исту тактику планирају да примене и против Кине на Тајвану.

Процурили документи Пентагона открили су чиме се све бавио украјински председник Владимир Зеленски, тражећи на пример да се бомбардује нафтовод "Дружба", окупирају руске територије и да се Русија гађа НАТО ракетама дугог домета.

Од атентата на званичнике у Донбасу, Херсону и Запорожју, преко напада на новинаре, инфраструктуру, па чак и Кремљ, показало се да се Зеленски и дружина не гаде терористичких метода, а да је на истом курсу и Бајденова администрација видело се и након што је новинар Симор Херш открио америчку кривицу за саботажу и терористички напад на Северни ток.

"Усред јачања тензија око Тајвана, чини се да неки амерички званичници такође желе да и у обрачуну против Кине примене тактику тероризма у украјинском стилу", оцењује "Спутник интернешнел".

Наиме, прошле недеље је један амерички конгресмен предложио САД, да метода "одвраћања",  буде- ни мање ни више него дизање у ваздух тајванске компаније за производњу полупроводника (ТСМЦ) – гиганта за производњу интегрисаних кола, због чега је реаговао чак и тамношњи министар одбране.

Тајванска војска је ту да заштити острво и његове људе, материјале и стратешке ресурсе, поручио је он.

"Како наше оружане снаге могу да толеришу ову ситуацију ако неко каже да жели да бомбардује ово или оно",упитао је министар одбране Чиу Куо-ченг на конференцији за новинаре ове седмице, показујући да Тајванци, за разлику од савезника, имају осећај за морал.

И кинески медији осудили су предлог конгресмена Сета Моултона, оптужујући америчке креаторе политике да отворено говоре о уништењу Тајвана. 

"Амерички политичари чак и не говоре о интересима Тајвана, а камоли да мисле о њима. Да ли планирају да претворе ТСМЦ у следећи Северни ток?" твитнуо је кинески "Глобал тајмс".

И америчка саветница за одбрамбену политику Мишел Флоурној такође је критиковала Моултонов предлог оценивши га као "ужасну идеју".

"У спољнополитичком приручнику америчких јастребова, чини се да је свет заснован на 'ужасним идејама'. Моултонов предлог да се уништи тајванска инфраструктура за производњу чипова и склоност Зеленског тероризму и ескалирајућа реторика нису ништа ново. Са недавним прљавим ратом ЦИА-е у Сирији и подршком САД тероризму против влада и покрета савезника Москве током Хладног рата, види се да су у Вашингтону такве тактике правило, а не изузетак", закључио је "Спутник интернешнел".

 

image