Свет

Ко је нови британски премијер? Браком добио милијарду долара и преузео вођење земље у кризи

Риши Сунак један је од најбогатијих људи у земљи
Ко је нови британски премијер?  Браком добио милијарду долара и преузео вођење земље у кризиwww.globallookpress.com © © Martyn Wheatley / Parsons Media

Риши Сунак ускоро ће постати најновији британски премијер, преузимајући дужност од Лиз Трас након њеног запањујуће кратког и хаотичног мандата.

Одлука Трас да смањи порезе а потом и заокрет у политици током  шест седмица на функцији уплашили су тржишта и гурнули Британију у финансијски хаос.

Њен агресивни план за смањење пореза у комбинацији са већ растућим каматним стопама и притиском на цене енергената широм света оставио је многе Британце у финансијском шкрипцу.

Велика Британија сада има више банака хране него "Мекдоналдса", а многи морају да бирају између јела и грејања својих домова, пише портал "Бизнис инсајдер". Британски "Гардијан" је у августу известио да скоро четвртина земље планира да ове зиме не укључује грејање.

У понедељак, 24. октобра, Сунак је обезбедио подршку своје Конзервативне странке да постане њен лидер, чиме је постао и премијер Велике Британије.

Будући да је био министар финансија, Сунаково схватање фискалне политике могло би да добије подршку грађана земље која се суочава са огромним финансијским потешкоћама.

Међутим, Сунак се такође суочава са жестоким критикама због изузетног богатства своје породице. Са нето вредношћу која је више него двоструко већа од вредности краља Чарлса, многи страхују да Сунак неће моћи да разуме свакодневне финансијске проблеме са којима се његови бирачи суочавају, посебно када се Британија спрема да се суочи са дубоком рецесијом.

Консултантска кућа за политичка истраживања "Саванта КомРес" поставила је на Твитеру анкету: "Како бисте једном речју описали Ришија Сунака?" "Паметан","добар", "океј" су биле најчешће речи, али ни приближно толико честе као реч "богат". 

Привилеговано детињство

Сунакови родитељи су рођени у колонијалној Африци — његов отац Јашвир у Кенији и мајка Уша у Танзанији. Упознали су се и венчали у Великој Британији, где је његов отац постао лекар опште праксе, а мајка је наставила да води апотеку. У причи за магазин "Татлер", пријатељ породице описао их је као "страствене љубитеље Британиије".

Сунак се школовао на Винчестер колеџу - школи која се плаћа, а похађање је 2022. коштало 38.500 до 52.000 долара годишње. Одатле је кренуо путем добро утабаним за британске политичаре, студирајући филозофију, политику и економију на Оксфорду.

Као Фулбрајтов стипендиста, на Стенфорду је 2006. године стекао магистарско звање и тамо је упознао Акшату Мурти, ћерку милијардера Нарајане Муртија, власника технолошке компаније "Инфосис".

Пар се венчао 2009. године на екстравагантном дводневном венчању у Бангалору. Заједничко богатство пара се процењује на 825 милиона долара, навео је "Сандеј тајмс" додавши да је то више него двоструко више од процењених 340 милиона долара богатства британског краља Чарлса.

Тај брак је Сунака учинио првим британским политичарем који се нашао на "Сандеј тајмсовој" годишњој листи богаташа.

Након што је 2015. постао посланик Конзервативне странке за Ричмонд у Северном Јоркширу, убрзо је виђен као звезда у успону и постао је министар финансија Бориса Џонсона између 2020. и 2022. године.

У тој улози, надгледао је неколико фискалних стимулативних мера усред пандемије ковида, укључујући скоро 420 милијарди долара гаранција за кредите за погођена предузећа. Али након што је Џонсон био умешан у бројне скандале, Сунак је поднео оставку и сам ушао у трку за највиши положај.

Приказивање богатства

На изборима за вођство торијеваца који су уследили — на којима је Лиз Трас на крају победила — Сунак је играо на карту скромних почетака својих родитеља, наглашавајући колико су се они "жртвовали“ да би му обезбедили скупо образовање.

Упркос покушајима да се представи као "човек из народа", Британци су до тада имали бројне подсетнике да Сунак има сасвим другачије искуство са новцем од већине људи.

У августу је испливао видео снимак на коме се види Сунак како покушава нешто да плати картицом, али је држи предалеко од уређаја за плаћање, што је оставило утисак да министар ретко купује ствари лично. Касније је признао да је тражио да га науче како се користи користи читач картица.

Потом се појавио снимак његовог интервјуа за британски јавни сервис Би-Би-Си 2007. године када је признао да нема ниједног "пријатеља из радничке класе“.

Такође се нашао на удару критика због свог отвореног показивања богатства од мокасина вредних 500 долара до "паметне" шоље за кафу која кошта 200 долара."Вредности су оно што је важно, оно шта ја носим је небитно за све то“, рекао је Сунак за "Гардијан" о својим екстравагантним куповинама.

Порески и визни скандали

У новембру 2020. лист "Гардијан" је известио да Сунак није навео огромно богатство своје жене у имовинској карти. Накнадна истрага је показала да ипак није прекршио министарски кодекс Уједињеног Краљевства.

Раније ове године, Сунакова супруга Мурти такође је била уплетена у порески скандал након што се испоставило да има статус "недомицилног" у Великој Британији, што јој је омогућило да избегне плаћање британског пореза на приход који је зарађивала у иностранству, првенствено од удела у очевој компанији "Инфосис", са седиштем у Индији. Мурти је такође директорка очеве компаније "Катамаран венчурс" и има акције у неколико других компанија.

Отприлике у исто време, Сунак се суочио са истрагом због поседовања америчке зелене карте док је био министар финансија, упркос томе што његово примарно пребивалиште није било у САД, што је изазвало питања о томе да ли је због тога уживао пореске олакшице. Он се одрекао зелене карте у октобру 2021. године, рекла је његова портпаролка.

Још увек није јасно да ли ће се богатство Сунака и његове породице показати као проблем. Његове присталице, укључујући британског министра финансија Џеремија Ханта, тврде да Сунаково искуство у финансијама и министарству значе да је прави човек за тај посао.

"Да бисмо повратили стабилност и поверење, потребан нам је лидер коме се може веровати да ће правити тешке изборе“, навео је Хант који ће настојати да задржи своју позицију, преноси "Дејли телеграф".

"Потребан нам је и неко ко може да објасни те изборе грађанима који су забринути за послове, хипотеке и јавне услуге. Имамо лидера који може да уради управо то у Ришију Сунаку“, додао је Хант.

image