Свет

"Највећа привилегија у мом животу": Прво обраћање Сунака након избора за премијера Велике Британије

Риши Сунак каже да је Велика Британија "сјајна земља која се тренутно суочава са тешким економским изазовима
"Највећа привилегија у мом животу": Прво обраћање Сунака након избора за премијера Велике БританијеAP © AP Photo/Aberto Pezali

Будући премијер Велике Британије Риши Сунак, у свом првом обраћању као лидер Конзервативне странке, истакао је да је почаствован што је изабран на ову функцију. 

"Заклињем се да ћу вам служити са интегритетом и понизношћу. Највећа привилегија у мом животу је што могу да служим партији коју волим и да узвратим земљи којој толико дугујем", поручио је Сунак из седишта своје странке.

Овом приликом он се захвалио својој претходници Лиз Трас за "достојанствено вођство у тешким условима у иностранству и код куће".

Напоменуо је да је Велика Британија "сјајна земља која се тренутно суочава са тешким економским изазовима, и да је држави из тог разлога неопходно јединство и стабилност."

Претходна премијерка Лиз Трас на овој позицији је провела само 45 дана, што је најкраћи мандат у историји Велике Британије. Њен наследник је, чини се, постигао нови рекорд којим је започео будућу еру у политичком животу ове државе. Наиме, медији у овој земљи приметили су да је говор говор новог председника владе трајао свега 86 секунди.

Би-Би-Си се осврнуо су на претходне потезе који наговештавају у ком смеру ће се кретати политика новог премијера.

Брегзит

Сунак је водио кампању за излазак из Европске уније уочи референдума 2016. године.

У току летњих избора изјавио је да жели да "поправи протокол Северне Ирске", реформише све законе ЕУ који су још увек на снази и укине наслеђене финансијске прописе Европске уније.

Економија

Покретач је иницијативе за повећање пореза на добит предузећа и сада укинутог националног осигурања. Раније је рекао да је његов циљ да смањи све порезе у будућности, онда када је то практично.

Опширно је говорио о потреби да се смањи државни дуг и критиковао планове Лиз Трас који се тичу додатног задуживања.

Имиграција

Када су у питању избеглице, Сунак је обећао да ће се држати владине политике Руанде, која има за циљ да део миграната преко Ламанша пошаље у ту источноафричку земљу.

Из Министарства унутрашњих послова навели су да ће ова политика функционисати тако што ће одвратити оне који користе "илегалне, опасне или непотребне методе" миграција, попут путовања у малим чамцима или сакривања у камионима.

Сунак је такође рекао да би укупан број захтева за азил требало да буде ограничен, а да правила о томе ко има право да поднесе захтев морају бити правно пооштрена.

Сунак једина особа која је добила подршку 100 конзервативних посланика

Сунак је раније данас проглашен новим председником ове партије, чиме добија и функцију премијера Велике Британије. Постао је једини кандидат након што је Председница Доњег дома британског парламента Пени Мордонт објавила да повлачи своју кандидатуру.

Сунак, иначе бивши министар финансија, ће на позицији премијера Велике Британије заменити Лиз Трас која је прошле недеље поднела оставку после 45 дана проведених на челу владе.

Нови премијер Велике Британије, унук имиграната индијског порекла, који је прошао кроз класично образовање британске елите, богати бивши банкар, биће први шеф британске владе који није белац.

Током викенда интензивног преговарања он је јуче званично објавио кандидатуру.

"Хоћу да опоравим нашу привреду, ујединим нашу партију и делујем за нашу земљу", написао је он на Твитеру обећавајући "интегритет, професионализам и одговорност", навео је тада.

image
VV inauguration
banner