Свет

Источни Немци благонаклони према Русији

Педесет четири одсто западних Немаца жели приближавање Русији, док томе тежи чак 72 одсто источних Немаца
Источни Немци благонаклони према Русијиwww.globallookpress.com

Источни Немци благонаклоније и с више разумевања гледају на Русију и њеног председника Владимира Путина, закључак је репортаже "Русија, Путин и ми источни Немци" емитоване на немачком јавном сервису АРД.

Ово доказује и истраживање, како наводи АРД, у којем су источни Немци упитани која их култура, менталитет и историја више привлаче: на истоку Немачке 25 одсто навело је Русију, а само седам процената Запад.

Такође, истраживање је показало да 54 одсто западних Немаца жели приближавање Русији, и чак 72 одсто источних Немаца.

Док су постојале две Немачке, било је јасно да су они на западу уз Америку и НАТО, а становници Немачке Демократске Републике (НДР) Совјетски Савез и Русију држали су за подстицајне снаге, војну заштиту, премда и за окупаторе. Позитивна слика која је током тог периода пласирана о Русији оставила је трага.

Родитељи ауторке репортаже Лидија и Еберхард Велмер рекли су да им смета опхођење медија према Русији: "Не ради се о правдању овог злочина већ једноставно црно-белом приказивању."

Бивши шеф Левице Грегор Гизи изјавио је да је рат у Украјини велика грешка руског председника и целог руководства, али да се мора правити разлика између Путина и становништва Русије.

"Због тога сам за санкције против руководства, олигарха, али не против становништва", објаснио је Гизи.

Против санкција се изјаснио и шеф Социјалдемократске партије Немачке у Лубмину Франк Торнов, који је истакао да грађани источне Немачке више не верују у оно што виде у медијима.

Бивши официр народне војске НДР-а Рајнхард Барц оценио је да оно што се данас може видети нема везе с правом демократијом. За Барца је Америка непријатељ, а рат у Украјини је хибридни рат који воде САД и чији узрок лежи у западним провокацијама.

image
VV inauguration
banner