Свет

Немачка на удару критика: Блокирају ЕУ јединство због цене гаса

Оптужена да подрива јединство уније
Немачка на удару критика: Блокирају ЕУ јединство због цене гаса© Unsplash/KWON JUNHO

Немачки канцелар Олаф Шолц нашао се на удару критика лидера Европске уније због оклевања да дозволи блоку покушај да обузда растуће цене природног гаса које прете да гурну континент у рецесију.

Док се лидери ЕУ окупљају у четвртак у Бриселу на дводневном самиту, земље укључујући Француску, Италију и Пољску желе да ограниче цену гаса, која уноси немир у економије и подстиче инфлацију док регион улази у зиму са драстично смањеним испорукама из Русије.

Али Немачка, која се веома ослања на јефтини руски гас, противи се ограничењима цена, тврдећи да би то угрозило снабдевање у тренутку када је земљи потребно више гаса како би избегла нестанке струје и рационализацију, преноси агенција "Блумберг".

"Није добро ни за Немачку ни за Европу да се изолује“, рекао је француски председник Емануел Макрон новинарима у Бриселу. "Важно је да предлози довољно великог консензуса добију сагласност свих", додао је он.

Ако се не постигне договор о заједничком одговору на кризу, ризикује се фрагментација тржишта ЕУ. Ако земље одговоре различитим потпуним плановима за решавање последица, то би могло да продуби економске разлике између држава чланица, наводи Блумберг.

Немачки план од 200 милијарди евра да заштити своје националне компаније и домаћинства од високих цена енергије наишао је на критике земаља чланица које се брину да ће нанети непоправљиву штету једнаким условима које је ЕУ посвећена стварању на јединственом тржишту.

Шолц је у четвртак бранио немачки национални план као прикладан и пропорционално не много већи у поређењу са шемама из других земаља чланица.

"Намерно смо поставили наш заштитни штит на две и по године како бисмо били спремни за предстојећу зиму“, рекао је он у говору у парламенту у Берлину.

"Прерачунато у овом периоду, 200 милијарди евра одговара око два одсто нашег бруто домаћег производа. Ово је у величини пакета који постоје и који се састављају у другим деловима Европе ове године: у Француској, Италији или Шпанији, на пример", додао је он.

Председник Европског савета Шарл Мишел, који ће председавати разговорима на самиту, одлучан је да постигне споразум о политичким смерницама за решавање кризе, наводе дипломате.

Већина лидера ЕУ, укључујући Макрона, одлазећег италијанског премијера Марија Драгија, Шпанца Педра Санчеза и Пољака Матеуша Моравјецког, подржавају ограничавање велепродајних цена гаса и постављање горње границе на цену гаса који се користи за производњу електричне енергије.

Ипак, Немачка се противи покушајима да се снизе цене путем тржишне интервенције, преферирајући друга решења која је Европска комисија изнела у пакету гасних мера раније ове недеље, укључујући заједничке куповине и успостављање новог индекса течног природног гаса.

"Политички постављена горња граница цена увек носи ризик да ће произвођачи онда продавати свој гас негде другде, а ми Европљани ћемо на крају добити мање гаса уместо више“, рекао је Шолц у парламенту.

Немачка није сама у свом противљењу ограничењу цена. Данска, Летонија и Мађарска су одбациле ту идеју, док су Естонија, Холандија и Бугарска желеле неке додатне услове, наводе дипломате.

Европска комисија је предложила мере за избегавање екстремних скокова цена енергетских деривата и тражи овлашћење за привремено ограничење цена за трансакције у оквиру Холандског фонда за пренос власништва, чији је главни индекс мерило за сав гас којим се тргује на континенту.

image
VV inauguration
banner