Свет

"Вашингтон пост": Да ли ће и када почети дуго најављивана украјинска офанзива

Пензионисани генерал-потпуковник Марк Хертлинг који је командовао америчком војском у Европи поручује да је немогуће рећи када ће напад Кијева кренути
"Вашингтон пост": Да ли ће и када почети дуго најављивана украјинска офанзиваGetty © Tanjug/AP Photo/Libkos

Дуго очекивана украјинска пролећна офанзива ће вероватно ускоро наступити. Колико брзо? Немогуће је рећи. Може да почне за неколико дана или недеља, наводи у тексту за "Вашингтон пост" пензионисани генерал-потпуковник Марк Хертлинг који је командовао америчком војском у Европи и Ираку.

Као професионални војник, украјински генерал Валериј Залужни зна да има само две велике предности када иде у офанзиву: да бира време и место напада. Он зна да је након слања десетина хиљада војника против руске војске - силе која је месецима припремала одбрамбене положаје - немогуће позвати их назад.

Залужни и његови команданти ову офанзиву планирају још од прошлог лета, али најтежа ствар коју је Залужни морао да уради током овог дугог периода је да створи борбену снагу потребну за напад. Требало је синхронизовати мобилизацију и савезничку обуку, координисати повратак тих снага у Украјину. То је, наводи Хертлинг за "Вашингтон пост", сложен и застрашујући задатак и за најбољег команданта.

Украјина је велика земља, а фронт је веома дуг. Довођење свих ових јединица на положај је у војном жаргону који се зове РСОИ: пријем, постављање, кретање напред и интеграција. Чак и за најелитније америчке снаге, ово је изазов који се више пута практикује у свим америчким центрима за обуку. Поједини украјински војници су се показали веома добри у прилагођавању новом западном комплету и извршавању немогућих задатака на бојном пољу. Али исправан РСОИ захтева координисан и синхронизован тимски рад, наводи пензионисани генерал.

Када Залужни интегрише свеже обучене снаге у своју команду и врати јединице на фронт, његов задатак је онда да покрене напад и пребаци своје трупе преко реке Дњепар где ће се суочити са противником који је имао месеце да се припреми. Сложен скуп препрека и застрашујући низ одбрамбених појасева и потенцијалних "зона убијања" чекају Украјинце у областима Херсона и Запорожја, наводи војни званичник.

Офанзивне операције захтевају више снага, већу маневарску спретност, прецизно циљање и пуцање, као и дуже и сигурније линије снабдевања. Украјинска војска није извршила ништа слично у овом обиму, наводи Хертлинг који предвиђа да ће Кијев ипак бити успешан.

Хертлинг је упозорио и да ће украјински председник Владимир Зеленски морати да се припреми за оно што ће се десити након ових почетних битака. Украјинским цивилима на окупираној територији биће потребна хуманитарна помоћ. Биће неопходне масовне операције разминирања, обнова инфраструктуре.

Светска банка је недавно проценила тренутне трошкове обнове на око 411 милијарди долара, а коначна цифра ће сигурно бити много већа.

У тексту за "Вашингтон пост", Хертлинг наводи да НАТО и Сједињене Државе такође морају да се припреме да наставе да подржавају украјинску војску на неодређено време.

image
VV inauguration
banner