Свет

Макрон: Не дајемо Украјини оружје за напад на Русију

Француски председник је истакао да је Париз спреман за обуку украјинских пилота већ "сада", али да разговор о слању авиона Кијеву и даље остаје на теоријској равни
Макрон: Не дајемо Украјини оружје за напад на Русијуwww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Француска не испоручује Украјини оружје које би Кијеву омогућило напад на Русију, рекао је француски председник Емануел Макрон.

"Не испоручујемо Украјини оружје које ће јој омогућити да нападне Русију или дође до њене територије", рекао је Макрон.

Он је напоменуо да је стратегија Француске да настави да помаже Украјини.

"Француска стратегија је једноставна: наставите да помажете Украјини да преживи, а када дође тренутак, покрените контраофанзиву да се све стране врате за преговарачки сто под условима које је одабрала, како би се изградио одржив мир за њу", изјавио је Макрон за француски канал ТФ1, преносе "РИА Новости".

Француска би одмах могла да почне са обуком украјинских пилота

"Отворили смо врата за обуку украјинских пилота, обука може да почне сада", истакао је француски председник том приликом.

Међутим, он није потврдио да је Париз спреман да Кијеву пошаље борбене авионе, напоменувши да тај разговор на ту тему остаје "теоретски".

"Данас су обука и поправка већ испорученог наоружања главни задаци. Француска ће наставити да снабдева Украјину муницијом и врши поправке већ испорученог наоружања", рекао је он.

Дан раније Макрон је у Паризу разговарао са Владимиром Зеленским . У заједничком саопштењу након састанка саопштено је да Француска намерава да обучи неколико украјинских батаљона у наредним недељама и да их опреми са десетинама оклопних возила и лаких тенкова, укључујући и АМХ-10РЦс борбена возила.

Након радне вечере која је трајала више од три сата, француско председништво је сугерисало да ће се Париз усредсредити на слање система противваздушне одбране Кијеву.

image