Свет

Риши Сунак и званично постао премијер Велике Британије

Током обраћања нацији испред Даунинг стрита, Сунак је истакао да је приоритет његовог кабинета суочавање са економском кризом
Риши Сунак и званично постао премијер Велике Британије© Tanjug/AP Photo/Alberto Pežali

Риши Сунак данас је и званично постао нови премијер Велике Британије након састанка са краљем Чарлсом Трећим у Бакингемској палати.

Током обраћања нацији испред Даунинг стрита, Сунак је истакао да следећој генерацији неће оставити дуг "за који смо ми били преслаби да бисмо га сами платили".

"Ујединићу нашу земљу, не речима, већ делом", поручио је нови британски премијер и додао да се Уједињено Краљевство сада суочава са великом економском кризом.

Додао је да се диви претходници Лиз Трас која је покушала да начини промене, али да су током тог процеса "направљене неке грешке" и да је управо због тога изабран за лидера Конзервативне партије.

"Са послом почињемо одмах", изјавио је Сунак и навео да разуме да има посла да "поврати поверење након свега што се догодило".

"Нисам уплашен", закључио је премијер Велике Британији, рекавши да се нада да ће моћи да испуни захтеве нације.

Риши Шунак ће бити пети шеф британске владе у последњих шест година и први британски премијер азијатског порекла, као и најмлађи председник владе после више од 200 година.

image
VV inauguration
banner