Свет

Риши Сунак нови премијер Велике Британије: Опозиција тражи ванредне изборе, председник владе одбио

Сунак је једина особа која је добила подршку 100 конзервативних посланика
Риши Сунак нови премијер Велике Британије: Опозиција тражи ванредне изборе, председник владе одбиоAP © AP Photo/Aberto Pezali

Риши Сунак је проглашен новим председником Конзервативне странке, чиме добија и функцију премијера Велике Британије, саопштио је председник главног одбора партије Грејем Брејди.

Сунак је постао једини кандидат за ову функцију након што је Председница Доњег дома британског парламента Пени Мордонт објавила да повлачи своју кандидатуру.

Брејди је додао да је Сунак једина особа која је добила подршку 100 конзервативних посланика, као и да ће се нови лидер торијеваца обратити посланицима у 14:30 по локалном времену.

Сунак, иначе бивши министар финансија, ће на позицији премијера Велике Британије заменити Лиз Трас која је прошле недеље поднела оставку после 45 дана проведених на челу владе.

Нови премијер Велике Британије, унук имиграната индијског порекла, који је прошао кроз класично образовање британске елите, богати бивши банкар, биће први шеф британске владе који није белац.

Током викенда интензивног преговарања он је јуче званично објавио кандидатуру.

"Хоћу да опоравим нашу привреду, ујединим нашу партију и делујем за нашу земљу", написао је он на Твитеру обећавајући "интегритет, професионализам и одговорност".

Лидер шкотских конзервативаца честитао Сунаку

Лидер шкотских конзервативаца Даглас Рос честитао је Сунаку наводећи да је он "јединствено добро опремљен за тај задатак."

"Наша земља, као и друге широм света, суочава се са тешким економским изазовима. Зато је важно да нас преводи неко са доказаним искуством у вођењу финансија нације, неко може да обезбеди економску стабилност и сигурност тржишта", изјавио је Рос.

Напоменуо је да су последње недеље биле "тешке и узнемирујуће" за странку и државу и да се сада сав фокус мора ставити на "зближавање нације и сналажење у тешким економским условима".

Реаговале и опозиционе партије

Лидер Шкотске националне странке Ијан Блекфорд позвао је је на ванредне опште изборе.

"Торијевцима се не може дозволити да наметну трећег премијера без општих избора. Бирачи морају да се изјасне, а Шкотска национална странка је одлучна да им то обезбеди. Нису имали мандат да униште британску економију својим катастрофалним буџетом", рекао је он.

Истиче да торијевци "немају мандат да поставе још једног лидера који ће наметнути разорне резове штедње, чинећи да домаћинства плаћају њихове грешке."

Међутим, Сунак је одбацио је могућност одржавања парламентарних избора, рекли су посланици који су били присутни током говора који је данас одржао.

Он је конзервативним посланицима саопштио да му је приоритет постизање економске стабилности, а да ће затим настојати да испуни предизборна обећања странке из 2019. године, изјавио је посланик Иан Данкан Смит, пренео је Ројтерс.

Сунак је, такође, рекао посланицима да ће "сва крила" странке бити присутна у његовом кабинету, пренео је извештач британског листа "Сан".

Огласила се Лиз Трас

Претходница Ришија Сунака, Лиз Трас честитала је новом премијеру и истакла да он има њену пуну подршку.

Министар спољних послова: Ово је позитиван потез

Министар спољних послова Велике Британије Џејмс Клеверли изјавио је да је избор Сунака за премијера позитиван потез.

Клеверли, који је првобитно подржао бившег премијера Бориса Џонсона, истиче да је Сунак најискуснији кандидат за вођење земље и додаје да је он "паметан и талентован човек".

Џонсон се јуче повукао из трке

Иако се очекивало да ће се и бивши премијер Борис Џонсон укључити у трку за председника Торијеваца, он се јуче огласио саопштењем у ком је навео да се неће кандидовати.

Он је рекао да је, упркос томе што има подршку посланика да се кандидује за лидера торијеваца, дошао до закључка да то није исправно урадити јер, како је навео, "не можете ефикасно да владате ако немате уједињену партију у парламенту", пренео је Би-Би-Си .

image