Свет

Мађарски стручњак: Ако Зеленски нападне "Дружбу", НАТО ће одговорити

"Вашингтон пост" објавио је податке америчких служби према којима је председник Украјине разматрао саботажу нафтовода "Дружба"
Мађарски стручњак: Ако Зеленски нападне "Дружбу", НАТО ће одговоритиwww.globallookpress.com © Rai Press Office

Планови председника Украјине Владимира Зеленског о саботажи нафтовода "Дружба" могли би да изазову одговор НАТО-а, јер се овакав потез може квалификовати као чин агресије против Мађарске која је чланица Алијансе, изјавио је стручњак за безбедносна питања и економију Дјерд Ногради.

"Они желе да нападну државу Алијансе, а дизањем у ваздух нафтовода створили би проблеме за индустријски сектор Мађарске и земљу довели у тешку ситуацију", казао је Ногради за мађарски лист "Мађар немзет", коментаришући чланак "Вашингтон поста", у којем се наводи да је Зеленски тајно планирао напад на "Дружбу", руска села и територију иза линије фронта како би изазвао додатне проблеме за Москву. 

"Вашингтон пост" наводи да је, према информацијама из процурелих докумената Пентагона, имиџ председника Украјине, иза затворених врата, заправо у потпуној супротности са реалном ситуацијом. У западној јавности он је представљен као мирољубиви лидер, али документи Пентагона указују на то да се ради о особи "са изразито агресивним цртама личности". 

У документу из средине фебруара наводи се да је Зеленски током разговора са потпредседницом украјинске владе Јулијом Свириденко предложио да се изазове експлозија на нафтоводу "Дружба" и тако "уништи индустрија мађарског премијера Виктора Орбана, чији се рад највећим делом заснива на руској нафти". 

Мађарски стручњак за безбедносна питања подсећа да, у складу са Чланом 5 уговора НАТО-а, Алијанса има обавезу да одговори у случају било каквог напада на било коју од земаља чланица и додаје да је Украјина потписница Уговора о Енергетској повељи, што је обавезује да омогући безбедан транспорт енергената, чак и ако је у војном сукобу са другом земљом. 

Нафтовод "Дружба" ушао је у Гинисову књигу рекорда као најдужи нафтовод на свету. Изграђен је шездесетих година прошлог века, након што је у земљама Источне Европе дошло до повећане производње, што је за собом повукло и све већу потражњу за енергентима. Јужни крак "Дружбе" пролази кроз Мађарску, чиме се ова земља снабдева црним златом. 

Центар управљања делом нафтовода који пролази кроз територију Русије данас се налази у граду Брјанску, односно, истоименој Брјанској области, која је лоцирана тик уз границу са Украјином, што је чини честом метом напада Кијева. 

Осим што је "Дружба" битна за Мађаре, овај нафтовод могао би постати битан и за Србију. Пре нешто мање од седам дана, министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто најавио је да су се председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан договорили о изградњи нафтовода који би се прикључио на "Дружбу" и тако и Србији обезбедио директно снабдевање руском нафтом преко овог нафтовода.

image