Свет

Си-Ен-Ен: Бела кућа разматра размену заробљеника са Русијом, у игри и ограничено смањење санкција?

Америка разматра на који начин може да врати своје држављане новинара Евана Гершковича и Пола Вилана, који се налазе у затворима у Русији
Си-Ен-Ен: Бела кућа разматра размену заробљеника са Русијом, у игри и ограничено смањење санкција?www.globallookpress.com © Petrov Sergey

САД разматрају могућу размену заробљеника са Русијом како би у Америку вратили ухапшеног новинара "Волстрит џорнала" Евана Гершковича и америчког држављанина Пола Вилана,

У игри је наводно и "ограничено смањење санкција", пренео је Си-Ен-Ен позивајући се на изворе из америчке администрације.

Према њиховим сазнањима, у америчким затворима "нема високорангираних руских шпијуна" које би могли да замене за ухапшене Американце, тако да се о потенцијалној размени затвореника разговара и савезницима.

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) ухапсила је новинара "Волстрит џорнала" Евана Гершковича крајем марта под оптужбама за шпијунажу.

Гершкович је, како преносе руски медији, прикупљао податке о једном предузећу руског војно-индустријског комплекса, а приведен је у Јекатеринбургу, четвртом по величини граду Руске Федерације.

Власти су против њега покренуле кривични поступак због шпијунаже, јер је прекршио руски закон о државним тајнама, те му сада прети казна од десет до двадесет година затвора. 

Амерички званичници такође разговарају и са земљама које немају ухапшене Русе како би размотрили потенцијалне идеје о размени које би Москва могла да прихвати, наводи да америчка мрежа.

САД и Русија су у децембру већ спровели једну размену затвореника високог профила, када је Русија ослободила америчку кошаркашицу Бритни Грајнер, док су Американци на слободу пустили руског бизнисмена Виктора Бута.

image
VV inauguration
banner