Свет

Најмање осморо погинуло, десетине хиљада евакуисано у поплавама на северу Италије

"Суочени смо са веома компликованом ситуацијом", саопштено је из Агенције за цивилну заштиту
Најмање осморо погинуло, десетине хиљада евакуисано у поплавама на северу Италије© Tanjug/LaPresse via AP

Најмање осам особа је погинуло, а хиљаде грађана је евакуисано из својих домова у разорним поплавама које су погодиле регион Емилија Ромања на северу Италије, саопштиле су данас италијанске власти и упозориле да ситуација може да се погорша.

"Није готово са падавинама, трајаће неколико сати. Суочени смо са веома компликованом ситуацијом", саопштено је из Агенције за цивилну заштиту, преноси Ројтерс.

АНСА преноси да је услед невремена 50.000 људи остало без струје.

Наводи се да се 14 река излило из својих корита у Ромањи, источном делу региона, што је приморало становнике градова попут Ћезене да се попну на кровове кућа, где су их ватрогасци спасавали хеликоптерима или гуменим чамцима.

Агенција наводи да је током дана отказано 17 возова због невремена које је погодило регион Емилија Ромања, као и да је саобраћај обустављен између Болоње и Риминија, између Фераре и Риминија, између Равене и Фаенце преко Гранарола, између Равене и Кастелболоњеза преко Луга, а сада и између Болоње и Сасо Марконија.

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони изразила је у објави на Твитеру "потпуну солидарност са погођеним становништвом" и поручила да влада пажљиво прати догађаје и да је спремна да пружи помоћ.

Обилне падавине у Емилији-Ромањи уследиле су после недеља суше које су смањиле капацитет земљишта да прима воду чиме су погоршане последице поплава, наводи Ројтерс.

image