Свет

Ко то исмева Бајдена у Саудијској Арабији?

У Саудијској влади тврде да је престолонаследник више волео да контактира председника САД Доналда Трампа
Ко то исмева Бајдена у Саудијској Арабији?www.globallookpress.com © IMAGO/CNP /MediaPunch

Америчко-саудијски односи у последње време су пред пуцањем због неповерења између председника Џоа Бајдена и престолонаследника Мохамеда бин Салмана, објавио је "Волстрит џорнал", позивајући се на владине изворе у Ријаду.

Према њиховом писању, саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман Ад Сауд доводи у питање менталне способности предсеника САД.

У Саудијској влади тврде да саудијски принц Салман у приватним разговорима исмева гафове Бајдена.

Престолонаследник је својим саветницима рекао да га Бајден "није импресионирао" када је био потпредседник за време Барака Обаме. Такође је признао да је више волео да контактира бившег председника САД Доналда Трампа.

Бајден је више од годину дана одбијао да комуницира са принцом Мухамедом. Када је коначно дошао у посету Саудијској Арабији у јулу, на саудијске званичнике је оставио утисак да није заинтересован ни за какве политичке разговоре.

Саудијски принц Фејсал негирао је да је принц Салман приватно исмевао господина Бајдена.

"Ови наводи анонимних извора су потпуно лажни. Лидери краљевства су увек највише поштовали председнике САД", констатовао је принц Фејсал. 

Организатори су рекли да нису позвали америчке званичнике, "Иницијатива за будуће инвестиције" у Ријаду ове недеље. 

Експерт за Блиски исток Ерон Дејвид Милер рекао је листу да сада "практично нема поверења" између САД и Саудијске Арабије.

Катализатор тензија између земаља био је лични анимозитет између саудијског престолонаследника и Бајдена, сматра експерт.

Односи САД и Саудијске Арабије су уздрмани када су земље ОПЕК, предвођене Саудијском Арабијом, гласале супротно  очекивањима Бајденове администрације. Одлука ОПЕК о смањењу производње нафте је окарактерисана као сврставање уз Руску Федерацију. Ова одлука није одговарала Бајдену због високе инфлације у САД непосредно пре новембарских избора. 

"Биће последица за то што су урадили, са Русијом", закључио је Бајден за СИ-Ен-Ен после одлуке Организације земаља извозница нафте.

Неписани пакт САД и Саудијске Арабије прошао је 15 председника и седам краљева, арапски нафтни ембарго, два рата у Персијском заливу и терористичке нападе 11. септембра. Сада се тај савез распада под Бајденом, када Саудијска Арабија пре види своје место у БРИКС-у.

image