Свет

Хоће ли Кијев добити Ф-16: Европа би послала, али Бајден не дозвољава ни да вежбају на њима

Бела кућа није баш расположена да савезницима пошаље ове ловачке авионе, упркос притиску савезника из ЕУ
Хоће ли Кијев добити Ф-16: Европа би послала, али Бајден не дозвољава ни да вежбају на њима© Tanjug/U.S. Air Force via AP

"Затезали" су са слањем тенкова, а сада се Американцима не жури да Кијеву обећају ни борбене авионе Ф-16, које су великодушно спремни да дарују њихови европски партнери, попут Британије и Холандије.

"Бајденова администрација, која мора да одобри било какво пребацивање авиона америчке производње, није уверена да су Украјини потребни скупи авиони, који су основни део многих савремених војних арсенала", наводи "Њујорк тајмс" који тврди и да је скептицизам Вашингтона толики да украјинским пилотима не дају чак ни да вежбају на Ф-16, који су у Европи.

Британски министар одбране Бен Волас у среду је у Берлину јасно ставио да они немају неких моралних дилема око слања тешког наоружања Украјини.

"Оно што је заиста важно је да сигнализирамо Русији да ми као нације немамо филозофске или принципијелне замерке у погледу снабдевања Украјине потребним капацитетима, у зависности од тога шта се дешава на бојном пољу. На Белој кући је да одлучи да ли жели да пусти ту технологију", поручио је.

Амерички званичник објаснио је, међутим, за "Њујорк тајмс" да је један од разлога што се Бајденова администрација нећка и то што су ови борбени авиони прескупи за све мањи "колач" одвојен за ратна средства, те да би САД радије слали друго оружје.

Није, међутим, искључено да Американци дозволе реекспорт европским војскама које у својим арсеналима имају Ф-16.

Холандија је једна од четири европске земље за које је високи украјински званичник рекао да су сигнализирале да су спремне да Кијеву пошаљу ловце из свог власништва. Исто је, наводно и са Норвешком.

Раније ове недеље, британски премијер Риши Сунак рекао је да ће Уједињено Краљевство почети да обучава украјинске пилоте, почевши од овог лета, као део плана "са другим земљама о обезбеђивању авиона Ф-16". Његово саопштење стигло је током посете украјинског председника Володимира Зеленског Лондону.

"Без експлицитних америчких одобрења, међутим, обука ће вероватно бити ограничена на оно што је високи украјински званичник описао као само технички језик и тактичке лекције које ће пилоти научити, а да се никада не дотакну Ф-16", оцењује "Њујорк тајмс".

Ови борбени авиони иначе имају моћни радар који уочава циљеве удаљене стотинама миља, а носе и модерне пројектиле, па САД страхују и од тога да би ови поверљиви и ограничени системи могли да падну у руке непријатељу, или да се умноже. Зато је и битно да чак и савезници добију дозволу да их шаљу даље.

Бајденова администрација, уз то се се често опирала слању снажнијег оружја у Украјину и из страха да ће Москва ескалирати своје нападе. 

Војни експерт ИИСС-а, Даглас Бари, рекао је, ипак, да би било изненађујуће да Бајденова администрација није дала "барем неку врсту прећутног климања главом и намигнувши" да одобри европски план да се помогне у набавци Ф-16 за Украјину.

Он је рекао да би борбени авиони могли да одиграју кључну улогу у одбрани Украјине, тако што ће "да наставе да ускраћују Русима врсту надмоћи у ваздуху коју нису успели да успоставе". 

Искусни украјински борбени пилоти који су већ вешти на авионима из совјетске ере могли би да буду обучени да лете на Ф-16 за неколико месеци (никако не недеља). Бари, међутим, упозорава да би свака интензивна обука у блиској будућности могла да "одвуче пилоте из рата у тренутку када Украјини треба што је могуће више ваздушних снага спремних за лет".

image