Свет

Ловци Ф-16 у Украјини би били "глинени голубови" за руске ракете

Док кијевски званичници не одустају од својих захтева за слањем савремених авиона, стручњаци сумњају у њихову ефикасност
Ловци Ф-16 у Украјини би били "глинени голубови" за руске ракетеGetty © Omar Marques

Украјина наставља да захтева испоруку америчких ловаца Ф-16, али западни политичари и аналитичари и даље су скептични.

Поред страха од потенцијалне ескалације сукоба са Русијом, многи од њих страхују да би ти авиони могли да буду "глинени голубови" за руске ракете.

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба недавно је поновио захтев за слањем ловаца Ф-16, тврдећи да је то "најмудрија дугорочна инвестиција у европску безбедност".

Ипак, један стручњак за ваздухопловно ратовање рекао је да уколико Украјина и буде добила те авионе, они вероватно неће дуго издржати. Тим авионима су потребне специфичне војне базе које би Русија, уколико их лоцира, лако могла да уништи.

Стручњак у британском тинк-тенку РУСИ Џастин Бронк рекао је да су авионима Ф-16 неопходне чисте и добро одржаване базе, пошто његови моћни мотори "усисавају све што се нађе на земљи испод њега".

Украјинске војне базе једноставно немају капацитета за чување тих авиона, објашњава он. Њихова реконструкција била би изузетно скупа и трајала би предуго.

Бронк је додао и да, уколико би Русија открила где се налазе хангари са авионима Ф-16, она би лако могла да их уништи ракетама дугог домета чак и пре него што полете.

"Све Украјинске базе су у домету, зато што је читава Украјина у домету руских крстарећих ракета", рекао је британски стручњак.

Некадашњи пилот у америчкој авијацији Јахара Матисек рекао је за "Јурежн тајмс" да би "у ваздушном сукобу Ф-16 био опак противник руској авијацији", али да је његово одржавање изузетно компликовано и да самим тим није најбољи избор за Украјину.

Кијевски званичници, ипак, не одустају од својих захтева, а неколико НАТО земаља, међу којима је и Данска, разматрају да им их и пошаљу. САД за сада "званично не разматрају ту опцију".

Украјинци, с друге стране, тврде да имају неопходну инфраструктуру за одржавање тих авиона.

"Нема никаквих проблема са инфраструктуром. Америчка авијација је и раније слетала овде, укључујући и авионе Ф-15 и Ф-16", рекао је портпарол украјинске авијације Јуриј Игњат.

Официр украјинског ваздухопловства Сергеј Холубцов рекао је да би "украјински пилоти могли да науче да користе те авионе за само шест месеци".

Када су Пољска и Словачка најавиле да ће Кијеву послати своје ловце МиГ-29, Русија је запретила да ће уништити све авионе које НАТО државе испоруче Украјини.

image