Свет

Није се ни распаковао: Зеленски путује и на самит Г7 у Јапану

Украјински председник намерава да на самиту Г7 лобира за даљу подршку Украјини
Није се ни распаковао: Зеленски путује и на самит Г7 у ЈапануGetty © Sascha Schuermann

"Путујући циркус Владимира Зеленског", како су недавно у Француској назвали "дипломатску" туру украјинског председника по Европи- ускоро стиже и у Азију, на самит Г7.

Лидер Украјинаца, за кога је првобитно најављено да ће се учесницима обратити виртуелно, скупу ће, како је "Фајненшел тајмс" сазнао из више извора, ипак присуствовати лично.

Очекује се, како се наводи, да ће Зеленски на састанцима у Хирошими у Јапану, учествовати у недељу.

"Његово неочекивано присуство има за циљ јачање западне подршке Украјини, док се рат са Русијом приближава свом шеснаестом месецу трајања. Настојаће да обезбеди подршку учесника који нису чланови Г7, као што су Индија и Бразил, који се нису придружили западном кажњавању Москве", навео је "Фајненшел тајмс".

Индија и Бразил, иначе нису чланице овог савеза, већ су са Русијом део "БРИКС-а", али на позив организатора, са још неколико земаља учествују на скупу.

Присуство Зеленског би, како "Фајненшел тајмс" оцењује, "могло" да закомпликује напоре јапанског премијера Фумија Кишиде да осигура да се самит, који се одржава у Азији први пут после седам година, не фокусира само на рат у Украјини.

Кашида, наиме, жели да се скуп усредседи и на безбедносна питања у Индо-пацифичком региону, али и на приступ земљама у развоју.

И САД би у овом тренутку радије причале о Индо-Пацифику и радиле на стварању јединственог приступа Кини.

Знајући, међутим, да Зеленски на свим својим путовањима, од Америке преко Европе, сваки тренутак проводи тражећи још новца и оружја, јасно је да његови савезници у Азији неће имати дневни ред који су замислили.

Кишида је, иначе, у марту први пут посетио Кијев, да би званично позвао Зеленског да присуствује самиту у Хирошими, што је била јединствена посета јапанског лидера ратној зони.

Портпарол јапанске владе овом листу ипак није потврдио да ће се Зеленски у Хирошими појавити лично, већ је поновио претходне изјаве да се очекује да ће Зеленски учествовати на догађају путем видео конференције.

И претходни планови путовања Зеленског,  држани су у тајности до последњег тренутка, из безбедносних разлога.

Украјински председник у Азији није био од почетка специјалне војне операције, али је ишао на све друге стране- само ове недеље је стигао у ненајављене посете Великој Британији, Италији и Немачкој.

image
VV inauguration
banner