Свет

Г7: Подржаваћемо Украјину ове и следеће године

Војна и финансијска помоћ најбогатијих демократија света Кијеву ће стизати још неко време
Г7: Подржаваћемо Украјину ове и следеће годинеGetty © Tomohiro Ohsum

Лидери Г-7 најавили су, у заједничком саопштењу, да ће ове и следеће године Кијеву слати војну помоћ, али и финансијску подршку "ратом уништеној економији" Украјине.

Против Русије коју оптужују за "агресију" против те земље, и даље ће, према наводима Ројтерса, ове државе водити економски рат који ће се огледати у пооштравању санкција.

"Ово укључује извоз индустријских машина, алата и друге технологије коју Русија користи за обнову своје ратне машине", навели су они у заједничком саопштењу, додајући да ће наставити и напоре да се ограничавају руски приходи од трговине металима и дијамантима.

Будући да је и лидерима Г7 јасно да је Русија успела да заобиђе санкције, најављено је да група "сарађује" са земљама кроз које би роба, услуге или технологија могле да се транзитирају у Русију.

"Примећујемо и охрабрујемо обавезе које су ове земље преузеле да осигурају да се наше мере не заобилазе и да имају предвиђени ефекат", рекли су лидери Г7 у заједничком саопштењу.

И украјински лидер Владимир Зеленски би, на самит Г7 који се одржава у Јапану, судећи према писању медија, требало да стигне у недељу.

Алексиј Данилов, секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану, рекао је за државну телевизију да је присуство Зеленског овом скупу "апсолутно неопходно за одбрану наших интереса".

"Његово неочекивано присуство има за циљ јачање западне подршке Украјини, док се рат са Русијом приближава свом шеснаестом месецу трајања. Настојаће да обезбеди подршку учесника који нису чланови Г7, као што су Индија и Бразил, а који се нису придружили западном кажњавању Москве", навео је "Фајненшел тајмс" најављујући долазак Зеленског у Јапан.

image
VV inauguration
banner