Свет

Ердоган: Имам посебне односе са Путином, јаки смо и немамо обавезе према Западу

Русија и Турска су потребне једна другој на свим могућим пољима, рекао је Реџеп Тајип Ердоган и додао да Анкара не може благонаклоно да гледа на чланство Шведске у НАТО-у
Ердоган: Имам посебне односе са Путином, јаки смо и немамо обавезе према Западуwww.globallookpress.com © Turkish Presidency

Турска има посебне и односе који иду узлазним путем са руским председником Владимиром Путином упркос све већем притиску на Анкару да помогне у јачању западних санкција Москви, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

"Нисмо у тачки у којој бисмо увели санкције Русији као што је то учинио Запад. Нисмо везани санкцијама Запада", рекао је Ердоган у интервјуу за Си-Ен-Ен уочи другог круга председничких избора у Турској.

"Ми смо јака држава и имамо позитивне односе са Русијом. Русија и Турска су потребне једна другој на свим могућим пољима", додао је он.

Ердоган је фаворит у турској председничкој трци која иде у други круг гласања 28. маја, наводи Си-Ен-Ен. Он и његов главни ривал Кемал Киличдароглу разишли су се око бројних спољнополитичких питања, укључујући дипломатију са Западом и Русијом.

Киличдароглу је обећао да ће поправити године затегнуте дипломатије са Западом. Он је такође рекао да неће настојати да опонаша Ердоганов однос са Путином.

Али у данима који су претходили првом кругу председничке трке 14. маја, Киличдароглу је заоштрио тон према Кремљу, оптужујући га за мешање у изборе у Турској и претњу да ће прекинути односе између две земље.

Насупрот томе, Ердоган је ојачао свој однос са Путином – и мисли да би Запад требало да га следи. "Запад не води балансиран приступ", рекао је за Ердоган за Си-Ен-Ен. "Потребан вам је уравнотежен приступ према земљи као што је Русија, што би био много срећнији приступ."

Он је оптужио свог политичког ривала да жели да одвоји Турску од Русије.

Ердоган је помогао у склапању кључног споразума за извоз жита из црноморских лука. Уговор је у среду продужен за још два месеца, дан пре него што је истекао.

"Ово је било могуће због нашег посебног односа са председником Путином", рекао је он за Си-Ен-Ен, мислећи на овај договор о житу.

Руско-турска трговина достиже 62 милијарде долара годишње. Ердоганове блиске везе са Путином чиниле су нервозним његове западне савезнике.

НАТО земља мора да има чврст став према тероризму

Ердоган се позабавио још једном кључном тачком турских тензија са Западом - приступањем Шведске НАТО-у.

Турска, друга по величини армија НАТО-а, блокирала је чланство Стокхолма у Алијанси, оптужујући је да крије милитанте из забрањене Курдистанске радничке партије (ПКК).

"Све док Шведска наставља да дозвољава припадницима терористичких група да слободно лутају Шведском, улицама Стокхолма, не можемо благонаклоно да гледамо на чланство Шведске у НАТО-у", рекао је Ердоган.

"Тренутно нисмо спремни за Шведску", додао је он. "Зато што земља НАТО-а треба да има чврст став када је у питању борба против тероризма."

Шведска је одбила поновљене захтеве Турске за изручење особа које Анкара описује као терористе, уз образложење да о том питању могу одлучивати само шведски судови.

Ердоган је такође критиковао америчког председника Џозефа Бајдена, јер га је назвао аутократом у својој кампањи за Белу кућу 2020. "Да ли би диктатор икада ушао у други круг избора", упитао је Ердоган.

Он је оптимистичан по питању другог круга председничких избора.

"Ово је ново искуство за турску демократију. Верујем да ће мој народ гласати за јаку демократију на изборима следеће недеље", рекао је Ердоган.

Ердоган је за Си-Ен-Ен рекао да очекује да ће снажан наступ његове странке у парламентарном такмичењу повећати његове шансе у другом кругу председничких избора.

"Стабилност и поверење су веома важни и људи који траже стабилност урадиће  што је потребно на биралиштима", рекао је он.

Ердоган је негирао сузбијање слобода, тврдећи да "у Турској нико није иза решетака због својих идеја".

Такође је бранио своју одлуку о сузбијању каматних стопа и тврдио да је она већ дала позитивне резултате.

"Имам тезу да су каматне стопе и инфлација у позитивној корелацији. Што су каматне стопе ниже, то ће бити нижа инфлација", рекао је Ердоган. "Видели смо резултате у погледу корака које смо предузели."

Са Путином договор да се боримо против тероризма у Сирији

Он је одбацио позиве опозиције на свеобухватну депортацију избеглица и рекао да ће уместо тога охрабрити око милион избеглица да се врате у Сирију. Како је рекао, Турска гради инфраструктуру и домове у деловима ратом разорене земље под турском контролом како би олакшала њихов повратак.

"Турске невладине организације граде стамбене јединице у северној Сирији како би избеглице овде могле да се врате у своју домовину. Овај процес је већ почео", рекао је он."Охрабрујемо милион избеглица да се врате у своју домовину."

Ердоган, који је подржао наоружане исламистичке опозиционе групе у грађанском рату у Сирији, рекао је да такође жели да окрене страницу, преко Асадовог главног подржаваоца, Путина.

"Кроз моје пријатељство са председником Путином, мислили смо да можемо да отворимо врата, посебно у нашој борби против тероризма у северном делу Сирије, што захтева блиску сарадњу и солидарност", рекао је он, мислећи на курдске милитанте на североистоку Сирије.

"Ако то можемо да урадимо, рекао сам да не видим никакву препреку која би остала на путу нашег помирења", рекао је Ердоган, обећавајући да ће задржати турско присуство у северној Сирији, упркос томе што је Асад унапред условљавао преговоре о повлачењу Анкаре са територије.

"Имамо више од 900 километара границе и постоји стална претња тероризма са тих граница нашој земљи", рекао је он. "Једини разлог због којег имамо војно присуство на граници је борба против тероризма".

image