Свет

Британски министар одбране: Трећи светски рат до краја деценије

Бен Волас верује да предстоји конфликт, сматрајући да су претње Русија, Кина и екстремисти у Африци, а додаје да ће се тек видети хоће ли сукоб бити врућ или хладан
Британски министар одбране: Трећи светски рат до краја деценијеwww.globallookpress.com © © US Navy

Британски министар одбране Бен Волас упозорио је да постоји претња ширег глобалног сукоба до краја деценије тражећи да се донесе јасан план да се британска издвајања за одбрану повећају на 2,5 одсто БДП-а.

"До краја деценије свет ће постати опасније, нестабилније место и одбрана ће бити све важнија за очување наших живота", рекао је Волас.

Он је подвукао ризик од ширег конфликта са Русијом, претњу коју представља "успон Кине" и пораст екстремизма у Африци. Министар одбране навео је у изјави за "Фајненшел тајмс" да сматра да предстоји конфликт, а тек ће се видети да ли ће он бити "врућ или хладан".

"Предстоји конфликт са великим бројем плаћеника широм света. Морамо да будемо спремни за то", изјавио је Волас.  

Министар одбране затражио је од канцелара Џеремија Ханта да одреди рок у којем ће буџет за одбрану бити подигнут са 2,1 одсто до 2,5 одсто БДП-а. У буџету за март Хант је обећао додатних 11 милијарди фунти за Министарство одбране у наредних пет година, а указао је на намеру владе да дугорочно подигне та издвајања на тражених 2,5 одсто, али није навео у ком временском року.

Британски буџет за одбрану значајно је умањиван од рекордних седам одсто БДП-а колико је износио средином педесетих година прошлог века. Волас је обезбедио неколико једнократних финансијских инјекција од 2019. године, али највећи део тога утрошен је на велике пројекте попут нових подморница предвиђених да носе наоружање за нуклеарно одвраћање, док је дневни буџет одбране и даље остао танак.

Како би се издвајања повећала на 2,5 одсто БДП-а до краја деценије, то ће захтевати додатних 14 милијарди фунти 2029/30. и још 42 милијарде фунти током пет година наредне владе, показала је анализа Британског краљевског института здружених снага. Волас је истакао да су од свих служби, војсци најпотребније хитне инвестиције, додајући да заостаје 15 година и мора да буде модернизована.

Он каже да жели да промени однос владе према буџету за одбрану на који се гледа као на "канту" из које може да се захвати за друге потребе, али одбија позиве да промени своју одлуку о смањењу британских војних снага за 9.500 војника, сводећи оружане снаге на 72.500 војника, најмање још од ере Наполеона. Он сматра да ће нове технологије омогућити да се с мање људства постигну значајни ефекти.

У разговору за "Фајненшел тајмс" после састанка са немачким колегом Борисом Писторијусом, Волас је похвалио одлуку Немачке да повећа буџет за одбрану за 100 милијарди евра, сматрајући да је то важна порука о потреби већих издвајања за модернизацију војске и за Британију.

Говорећи о Украјини, Волас је рекао да су кијевске снаге добро припремљене, опремљене и веома мотивисане да почну офанзиву, али је упозорио да западни савезници не треба на то да гледају као на "још један удар" који ће окончати конфликт.    

image