Свет

Обећање, лудом радовање: Зашто Британија не може да пошаље борбене авионе Украјини?

Деценије резова у оружаним снагама Уједињеног Краљевства оставиле су Краљевско ратно ваздухопловство без старе славе, са свега неколико авиона, пилота и инструктора
Обећање, лудом радовање: Зашто Британија не може да пошаље борбене авионе Украјини?www.globallookpress.com © Darin Russell/Keystone Press Agency

Премијер Велике Британије Риши Сунак јуче је, приликом посете председника Украјине Владимира Зеленског Лондону, обећао да је "све на столу" када је у питању слање борбених авиона Кијеву. Међутим, упућени британски војни извори тврде да би Сунак пре великодушне понуде требало да погледа шта тачно Краљевско ратно ваздухопловство (РАФ) има да понуди, а да би одговор могао да га запрепасти.

"Скај њуз", наиме, објавио је да та помоћ не може да укључи најсавременијe млазњаке Ф-35 пете генерације, али ни старе "торнадо ГР4", јер су расходовани пре четири године како би се направиле уштеде.

Познато је да су украјинским ваздухопловним снагама очајнички потребни вишенаменски борбени авиони који могу да се боре у ваздуху, са циљем да уклоне пројектиле или бомбардују циљеве на земљи.

Међутим, деценије резова у оружаним снагама Уједињеног Краљевства оставиле су Краљевско ратно ваздухопловство без старе славе, са свега неколико авиона, пилота и инструктора за обуку нових кадрова.

Једино што би УК могла да понуди, је авион "тајфун", који је, међутим, добар за обуку, али не и за употребу на фронту.

Како пише "Скај њуз", друга опција је следећа генерација авиона са умањеним радарским одразом Ф-35, најсофистициранијег у поседу РАФ-а. Међутим, лист пише да не постоји шанса да га Британија испоручи, пре свега због строго поверљиве технологије, високих трошкова и веома компликованог ланца одржавања и логистике. Да подсетимо, само један Ф-35 кошта око стотину милиона долара.

"Све то чини да сваки разговор о томе да Велика Британија даје брзе борбене авионе Украјини, звучи шупље, потенцијално изазивајући лажну наду у тренутку када украјинској војсци само требају кредибилни одговори", пише "Скај њуз".

Са овом оценом сагласан је и извор из РАФ-а, према чијим речима је бесмислица мислити да ће Велика Британија дати брзе авионе Украјини.

"Тајфун" авиони су за обуку који нису добри за борбу. "Торнадо" је фантастичан млазњак, али претежак за одржавање, рад и сада је већ у запуштеном стању или нафталину, а све друго би било прескупо и компликовано", објаснио је стручњак из војске.

Експерти кажу да је и британска понуда за обуку украјинских пилота за НАТО стандарде упитна, упркос уверавањима главног маршала ваздухопловства, Мајка Вигстона, главнокомандујућег у РАФ од прошле недеље.

"Тренутно, може проћи до осам или чак 10 година да регрут прође кроз летачку обуку и уђе у ескадрилу на линији фронта. Никако за циљано време до три године коју је Сунак обећао", кажу извори.

Да подсетимо, крајем прошле године бивши министар одбране Велике Британије Бен Волас открио је да имају више Ф-35 летелица него обучених пилота.

image
VV inauguration
banner