Свет

Све је на броју: "челенџери 2", "абрамси" и МиГ-ови стигли у Кијев

Сви наши тенкови су испоручени Кијеву, као и резервни делови и оклопнa возила, рекао је британски министар одбране Бен Волас
Све је на броју: "челенџери 2", "абрамси" и МиГ-ови стигли у Кијевwww.globallookpress.com © UK Ministry of Defence/via Globallookpress.com

Британски министар одбране Бен Волас потврдио је да су сви тенкови "челенџер 2", који су обећани Кијеву, стигли у Украјину, преносе "РИА Новости".

"Знам да су сви наши тенкови стигли у Украјину, као и резервни делови и оклопнa возила. Што се тиче тенкова, сви су у тој земљи. Украјинска војска је обучена и увежбана, како у Великој Британији, тако и у Украјини. Тако да знам да их користе", казао је Волас.

Он је нагласио да Вашингтон подржава одлуку Лондона да Украјини пребаци крстареће ракете великог домета "сторм шедоу".

"Што се тиче употребе или преноса ракета 'сторм шедоу', Сједињене Државе изражавају невероватну подршку одлуци Уједињеног Краљевства да то учини", додао је.

Међутим, британски министар није желео да одговори на питање да ли постоје ограничења за Украјину за употребу ракета дугог домета против Руске Федерације, поручивши да је "очигледно да неће јавно рећи да ли она постоје и да је кључно да се Украјини пружи прилика да се брани".

Претходно је Уједињено Краљевство (УК) испоручило Украјини више крстарећих ракета дугог домета "сторм шедоу", уочи дуго најављиване офанзиве, пренео је Си-Ен-Ен, позивајући се на високе западне званичнике.

Истовремено, УК је наводно добило уверавања од Кијева да ове ракете неће бити употребљене против Русије.

Раније је лист "Политико" писао, позивајући се на америчке званичнике, да САД не планирају да следе британски пример и да пребаце у Украјину ракете дугог домета.

"Сторм шедоу" је крстарећа ракета дугог домета са стелт могућностима, коју су заједнички развиле Велика Британија и Француска, која се обично лансира из ваздуха. Са дометом већим од 250 километара, само нешто слабија од америчких војних тактичких ракетних система земља-земља, или АТАЦМС, које Украјина већ дуго тражи.

Пентагон шаље "абрамсе" тек на  јесен

САД улажу све напоре да убрзају слање тенкова "абрамс" у Украјину и очекују да ће ово оклопно возило испоручити Кијеву почетком јесени, казао је министар одбране САД Лојд Остин пред сенатским Одбором за Оружане снаге САД.

Он је навео да је неколико тенкова већ послато Украјини како би њена војска почела са обуком и на време се упознала са могућностима које тенк има.

"Док украјинска војска заврши обуку, наши тенкови ће бити спремни за употребу", рекао је шеф Пентагона истичући да је опрема технички сложена и захтева адекватну припрему пре коришћења.

Пољска испоручила Кијеву 14 борбених авиона МиГ-29

Стална мисија Пољске при ЕУ саопштила је да је Пољска предала Украјини 14 борбених авиона МиГ-29. 

"Од 28 авиона које су земље НАТО-а испоручиле Кијеву, Пољска је послала чак 14 ловаца МиГ-29", наводи се саопштењу.

image