Свет

Први "патриоти" из Пољске стигли у Украјину?

Варшава није само главни пункт трансфера помоћи, већ и један од највећих донатора, рекао је пољски министар одбране
Први "патриоти" из Пољске стигли у Украјину?© Tanjug/ AP Photo/Michal Dyjuk

Након што је у медијима изашла вест да су први противваздушни ракетни системи "патриот" из Пољске стигли у Украјину, огласило се Министарство одбране Пољске и демантовало изјаву министра Мариуша Блашчака, указујући да су његове речи погрешно протумачене, пренео је "Укринформ".

"Намера потпредседника владе, министра националне одбране Мариуша Блашчака била је да укаже да је захваљујући напорима Пољске донета одлука да се батерија 'патриот' пошаље Украјини", преноси извор.

Министарство додаје да је помињање ПВО система у Блашчаковој изјави дошло због грешке у преводу, а потврдило је да су први "леопарди" заиста стигли у Украјину.

САД су у децембру објавиле да ће украјини послати прве батерије "патриот" Украјини, чија је испорука заказана за наредних неколико месеци. Касније су и друге западне земље саопштиле да ће Кијеву послати "патриот" системе.

У Украјину су стигли први противваздушни ракетни системи "патриот", пренело је раније шпанско издање "Разон" речи пољског министра одбране Мариуша Блашчака.

"Захваљујући напорима Пољске, Украјини су испоручени 'патриот' системи или први 'леопард' тенкови. Пољска није само главни пункт трансфера помоћи, већ и један од највећих донатора. Од почетка рата пренели смо у Украјину оружје вредно више од 2,2 милијарде евра, а у овај износ нису урачунати трошкови које смо имали за обуку украјинских војника", пренео је "Резон" речи пољског министра.

"Што се тиче испоруке авиона, одлука треба да се доносе на ширем савезничком нивоу", рекао је шеф пољског Министарства одбране.

Пољски председник Анджеј Дуда рекао је 1. фебруара да та земља неће пребацивати борбене авионе у Украјину како не би смањила свој војни потенцијал.

"Ми помажемо Украјини, али бринемо и о безбедности Републике Пољске у оквиру НАТО-а, а њен најважнији елемент је елемент одвраћања. Памтимо да ће одвраћање бити успешно ако будемо у стању да се заштитимо, када смо војно способни", рекао је Дуда.

Раније је "Блумберг" детаљно описао испоруке оружја Украјини које шаљу западне земље.

Према проценама, бивше земље социјалистичког табора, укључујући Пољску, Чешку и Словенију, испоручиле су Украјини 410 тенкова совјетске производње. Поред тога, испоручено је 300 борбених возила из држава које су раније биле чланице Варшавског пакта, од којих је 250 совјетске производње.

За украјинску војску испоручено је 1.100 оклопних транспортера, од којих је 300 возила М113 и 250 М117 из Велике Британије, Литваније, Аустралије, Немачке, Данске, Португала и Шпаније.

image
VV inauguration
banner