Свет

САД увеле санкције руској Спољној обавештајној служби

Претходно је Вашингтон увео нове санкције и извозна ограничења за 71 компанију из Русије, Киргистана и Јерменије
САД увеле санкције руској Спољној обавештајној службиwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Министарство финансија САД укључило је руску Спољну обавештајну службу (СВР) у нови пакет санкција, саопштили су у том министарству.

"СВР је укључен у ажурирану листу санкција с обзиром на чињеницу да је део и оруђе руске владе", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је на списак санкција уврштено и неколико компанија из Кине и Ирана.

Ту су две компаније из Кине се баве авио индустријом, затим произвођач беспилотних летелица из Макаа, добављач микроелектронике из Хонг Конга, организације регистроване у Канади и Хонг Конгу, које су наводно помогле да се испоручи руска технологија заобилазећи ограничења. 

"Санкције су погодиле неколико иранских компанија повезаних са поморском логистиком", навели су у министраству.

Претходно је Вашингтон увео нове санкције и извозна ограничења за 71 компанију из Русије, Киргистана и Јерменије, саопштило је америчко Министарство трговине.

Према документу објављеном у савезном регистру, министарство је "проширило листу ограничења извоза за 71 компанију, која, како је утврдила америчка влада, делују супротно интересима националне безбедности и спољне политике Сједињених Држава".

На објављеној листи налази се по једна компанија из Јерменије и Киргизије, док су све остале руске. Међу руским компанијама су Државни научни центар Руске Федерације, Савезно државно јединствено предузеће "Централни истраживачки институт за хемију и механику", "Казанска фабрика праха", фабрика за производњу авиона "Арзамас", предузећа за машиноградњу, укључујући Брјанску аутомобилску фабрику, "Централни истраживачки институт Буревестник", "Информациони сателитски системи", Казанску оптичко-механичку фабрику и друге.

Ограничења и за производњу нафте на Арктику

Министарство трговине САД такође је увело извозна ограничења у вези са радом Русије и Белорусије у на производњи нафте у дубоком мору на арктичком шелфу.

"Пријаве за извоз, реекспорт или трансфер било какве опреме, која је директно или индиректно потребна за производњу нафте у дубоким морима и на арктичком шелфу нафте или гаса, а које захтевају дозволу, биће разматране из угла одбијања", наводи се у документу објављеном у федералном регистру.

У документу америчког ресора прецизира се да ће се одговарајући захтеви разматрати индивидуално ради процене "да ли ће такве трансакције пружити подршку руском и белоруском одбрамбеном сектору". Претходно, британска Влада је саопштила да је Велика Британија увела санкције против 86 физичких лица и компанија повезаних са Русијом.

image