Свет

Сијарто: Мађарска спремна да буде домаћин преговора Русије и Украјине

Позивамо на мир, јер је мир једини начин да се сачувају животи, изјавио је мађарски министар иностраних послова, али тренутни европски и трансатлантски контекст није наклоњен мирu
Сијарто: Мађарска спремна да буде домаћин преговора Русије и Украјинеwww.globallookpress.com © Ministry of Energy Russia

Будимпешта је спремна да олакша мировне преговоре између Русије и Украјине, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

"На почетку овог сукоба рекао сам да је Мађарска спремна да у сваком тренутку обезбеди место за мировне преговоре. Ова понуда и даље важи", рекао је Сијарто за РИА Новости у петак, на маргинама економског форума ЕУ-Централна Азија у Алматију у Казахстану.

"Кад год Русија и Украјина изразе спремност, спремни смо да створимо све неопходне услове", додао је он.

Сијарто је навео да Мађарска, као сусед Украјине, "плаћа високу цену" овог сукоба. Украјина има бројно мађарско становништво и њени припадници се "шаљу на фронт, где многи од њих, нажалост, гину", рекао је министар .

"Позивамо на мир, јер је мир једини начин да се сачувају животи", додао је Сијарто.

Међутим, приметио је министар, "тренутни европски и трансатлантски контекст није наклоњен миру."

Сијарто је поновио да Мађарска подржава кинески мировни план за решавање сукоба од 12 тачака, који позива на преговоре без предуслова.

"Подржавамо кинески предлог из два разлога: прво, зато што постоји, и друго, зато што се ради о миру. То може бити добра основа за преговоре", рекао је мађарски министар.

"Ствар је у томе да нека врста разговора мора почети. На крају, то је пут који води ка миру", рекао је Сијарто.

Мађарска је заузела неутралан став од самог почетка сукоба, у фебруару 2022. Она је осудила руску Специјалну војну операцију, али се, за разлику од многих других чланица ЕУ, уздржала од испоруке оружја Украјини и доследно критиковала санкције ЕУ против Москве.

Раније ове недеље, руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да Москва остаје отворена за мировне предлоге, што је "засновано на истинској жељи да допринесе стабилизацији светског поретка", укључујући и недавне мировне предлоге Бразила и афричких држава.

Украјински председник Владимир Зеленски промовисао је свој мировни план у десет тачака, у којем се, између осталог, позива Русија да се повуче са свих територија унутар граница Украјине из 1991. године, да плати репарације и да се подвргне судовима за ратне злочине.

Москва је одбацила овај план као "неприхватљив", зато што игнорише реалност на терену.

 

image
VV inauguration
banner