Свет

Сијарто у Пекингу: Кинески мировни план је основа за решење сукоба у Украјини

Мађарска се залаже за мир, који је неопходно постићи што је пре могуће. Нажалост, милитантна реторика је изузетно јака на глобалном нивоу, тако да се мора појачати глас оних који заговарају мир и сматрају да Кина има изузетно велики значај, поручио је шеф мађарске дипломатије
Сијарто у Пекингу: Кинески мировни план је основа за решење сукоба у Украјиниwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Мађарска подржава кинески мировни план за Украјину и верује да он може да постане основа за даље разговоре о решавању оружаног сукоба у тој земљи, изјавио је данас мађарски министар спољних послова Петер Сијарто у Пекингу.

"Мађарска се залаже за мир, који је неопходно постићи што је пре могуће. Нажалост, милитантна реторика је изузетно јака на глобалном нивоу, тако да се мора појачати глас оних који заговарају мир и који сматрају да Кина има изузетно велики значај. Подржавамо ваше мировне напоре", рекао је Сијарто на састанку са кинески министар спољних послова Ћин Гангом.

Шеф мађарске дипломатије изразио је захвалност кинеској страни на мировном плану, оценивши да се нада да ће он постати основа за разговоре о постизању мира у региону. 

"Мађарска види Kину као стратешког партнера за сарадњу. Поздрављамо кинеске инвестиције и желимо да унапредимо практичну сарадњу у свим областима", поручио је Сијарто.

Кинески министар спољних послова: Проширење сарадње Кине и Мађарске

Кинески министар спољних послова Ћин Ганг изјавио је да ће његова земља и Мађарска проширити обострано корисну сарадњу и истакао да је Будимпешта добар пријатељ и партнер Пекинга.

Ћин је, током састанка са Сијартом, казао да ће Kина наставити да употпуњује билатералне односе са Мађарском са стратешке стране и из дугорочне перспективе, преноси Kинески међународни радио.

Подсетимо, Сијарто је претходно, на путу за Пекинг рекао да је "Европа захваћена ратном психозом, тако да су напори да се подржи мир од посебног значаја и да морају стално да се појачавају". 

"У нашем суседству траје рат, а Европу је захватила ратна психоза, па су од посебног значаја залагања за мир, која морају стално да се јачају. Подржавамо мировни план који су изнели Кинези, из два разлога: с једне стране, зато што се ради о миру, а с друге, зато што постоји. Коначно нешто што се не односи на наставак рата, већ на његово окончање", навео је Сијарто у својој објави на Фејсбуку.

Раније је кинеско Министарство спољних послова објавило документ о политичком решавању кризе у Украјини који укључује 12 тачака: позив на прекид ватре, поштовање легитимних интереса свих земаља у области безбедности, решавање хуманитарне кризе у Украјини, размену ратних заробљеника између Москве и Кијева, као и одбијање да уведу једностране санкције без одговарајуће одлуке Савета безбедности УН. 

Кина је у објављеном документу назвала дијалог и преговоре "јединим начином за решавање кризе у Украјини" и позвала све стране да подрже Москву и Кијев, као и у раном обнављању директног дијалога. Наглашено је да светска заједница треба да "створи услове и обезбеди платформу за наставак преговора". 

image
VV inauguration
banner