Свет

Си позвао земље Централне Азије да се заједно супротставе обојеним револуцијама

Кина је спремна да помогне земљама Централне Азије да ојачају капацитете у областима спровођења закона, безбедности и одбране, нагласио је кинески лидер
Си позвао земље Централне Азије да се заједно супротставе обојеним револуцијамаwww.globallookpress.com © Liu Bin

Кина позива државе Централне Азије да се супротставе спољном мешању и покушајима да се на њиховим територијама подстакну обојене револуције, изјавио је кинески лидер Си Ђинпинг.

"Важно је да делујемо у складу са Иницијативом за глобалну безбедност и да будемо чврсто против спољних покушаја мешања у унутрашње послове земаља у региону или подстицања обојених револуција. Требало би да задржимо позицију нулте толеранције према тероризму, сепаратизму и екстремизму, те да настојимо да решимо безбедносне загонетке у региону", рекао је први човек Кине а пренела агенција Синхуа.

Кинески лидер је предложио да на томе раде заједнички како би се осигурало да у тамошњој заједници не буде сукоба и да влада трајни мир.

"Кина је спремна да помогне земљама Централне Азије да ојачају капацитете у областима спровођења закона, безбедности и одбране", нагласио је Си.

На дводневном самиту (18. и 19. мај) Кине и држава Централне Азије, који је одржан у северозападној кинеској провинцији Шанси, учествовали су, поред земље домаћина, лидери Казахстана, Киргистана, Таџикистана, Туркменистана и Узбекистана. 

Кинески председник представио развојни план за Централну Азију

Си Ђинпинг је на самиту објавио и велики план за развој Централне Азије, од изградње инфраструктуре до јачања трговине, преузимајући на тај начин нову лидерску улогу у региону који је традиционално био у руској сфери утицаја.

"Овај самит је дао нови подстицај развоју и ревитализацији шест земаља и унео снажну позитивну енергију у регионални мир и стабилност", прецизирао је кински лидер и додао да ће заједно неговати "нову парадигму добитне дубоко комплементарне сарадње на високом нивоу", те да је Кина спремна да промовише модернизацију поменутих држава, пренео је Ројтерс.

Овим ангажманом Кина избија на прво место у трци за политички утицај и енергетска средства у региону који је богат ресурсима, док је Русија ометена ратом у Украјини, а Сједињене Државе се повукле из Авганистана и тиме смањиле присуство у овом делу света.

Такође, пет бивших совјетских република, с мрежом трговинских коридора, пружиће Кини алтернативне руте за транспорт горива, хране и друге робе у случају поремећаја на уобичајеним трасама.

Британска агенција констатује да је поменути дводневни самит својеврсни контраст негативној слици највеће азијске државе која се пласира на састанку лидера Г7 у Хирошими, док кинеска подршка земљама Централне Азије демантује америчке оптужбе о њеној "дипломатији принуде".

"Да би се ојачала наша сарадња, Кина ће државама Централне Азије у сврху развоја обезбедити укупно 26 милијарди јуана (3,8 милијарди долара) финансијске подршке и грантова", рекао је Си.

Иначе, трговина између Кине и Централне Азије прошле године је достигла рекордних 70 милијарди долара, при чему је Казахстан предњачио са 31 милијардом долара.

Кинески председник је додао и да треба убрзати изградњу линије Д гасовода који повезује Кину и Средњу Азију, али и позвао државе присутне на самиту да повећају трговину нафтом и гасом.

image