Свет

Волстрит се припрема за последице неплаћања америчког дуга

Размотра се неколико могућих сценарија. Вероватно је да ће Трезор покушати да купи време тако што би продужио рокове за исплате, а то би омогућило тржишту да функционише неко време
Волстрит се припрема за последице неплаћања америчког дугаwww.globallookpress.com © Joel Marklund

Док се настављају преговори о подизању горње границе дуга америчке владе од 31,4 хиљада милијарди долара, банке и менаџери са Волстрита се припремају за последице до којих могу довести могуће обуставе плаћања, преноси Ројтерс.

Банке и финансијске институције су се и раније припремале за сличне кризе, последњи пут у септембру 2021. године. Међутим, овог пута релативно кратак рок за постизање компромиса доводи банкаре у изразито непријатну позицију, рекао је један високи владин званичник, који је желео да остане анониман.

Мање од две недеље остало је до 1. јуна, када савезна влада можда више неће моћи да плаћа своје дугове. Овај рок је недавно потврдила америчка министарка финансија Џенет Јелен.

Џејн Фрејзер, генерална директорка "Ситигруп", изјавила је да је ова дебата о горњој граници дуга "много више забрињава" од претходних.

Генерални директор "Џи Пи Морган" Џејми Дејмон саопштио је да ова банка сазива недељне састанке на којима се расправља о могућим последицама обуставе плаћања.

Нови скок каматних стопа и пад цена акција

Државне обвезнице САД важан су део данашњег глобалног финансијског система. Тешко је у потпуности проценити штету коју би проузроковало неизвршавање обавеза америчке владе, али менаџери очекују велика колебања на тржишту капитала. Трговањe са државним обвезницама билo би доведено у питање.

Менаџери са Волстрита – савезници за трезорске операције, упозорили су да ће се расуло на тржиштима трезора брзо проширити на тржишта деривата, хипотека и роба. Инвеститори би довели у питање и саму валидност Трезора. Финансијске институције би покушале да се реше државних обвезница, тврде аналитичари.

Чак и краткотрајно прекорачење лимита дуга може довести до наглог скока каматних стопа, пада цена акција и кршења уговора о зајмовима. Сличан је проблем и са краткорочним позајмицама.

Банке и брокери се припремају за поремећаје на тржишту државним обвезницама, као и за снажне осцилације на осталим тржиштима.

Велики инвеститори у обвезнице упозорили су да је одржавање високог нивоа ликвидности важно да би се издржали удари на цене имовине и продаја у најгорем тренутку.

Могући сценарији

Удружење за хартије од вредности и финансијска тржишта (СИФМА) припремило је приручник у којем се детаљно описује како ће реаговати заинтересоване стране на тржишту трезора - Банка федералних резерви Њујорка, Клириншка корпорација са фиксним приходима (ФИЦЦ), клириншке банке, као и трговци акцијама Трезора.

СИФМА размотра неколико могућих сценарија. Вероватно је да ће Трезор покушати да купи време тако што би продужио рокове за исплате, а то би омогућило тржишту да функционише неко време.

У најопаснијем сценарију, уколико Трезор одбије да плаћа главницу и продужи рокове доспећа, неисплаћеним обвезницама више не би могло да се тргује и оне више не би биле преносиве на "Федвајр секјуритис сервис" (ФСС), који се употребљава за поравнање Трезора.

Сваки сценарио би вероватно довео до значајних оперативних проблема и захтевао дневна прилагођавања у процесима трговања.

"Тешко је прогнозирати, јер је овo случај без преседана. Покушавамо да направимо план који би нашим члановима помогао да се снађу у овој ситуацији", рекао је Роб Туми, генерални директор СИФМА.

У протеклим дебатама о горњој граници дуга, до којих је дошло 2011. и 2013, ФЕД и креатори политике припремили су приручник који даје почетну тачку, при чему је најосетљивији корак било уклањање неисплаћених хартија са тржишта.

image
VV inauguration
banner