Економија

Са три на 31 билион долара: САД се суочавају са ноћном мором званом банкрот

Јавни дуг од 31 билион долара је мањи проблем од растућег фискалног дефицита САД, сматрају економисти
Са три на 31 билион долара: САД се суочавају са ноћном мором званом банкротGetty © Samuel Corum / Stringer

Јавни дуг САД порастао је са три билиона долара 1989. на више од 31 билион данас. Након што се толико пео без икаквих економских последица, било га је једноставно игнорисати. Сада је, међутим, тај незадрживи скок постао ризик за глобалну економију, пише "Економист".

Плафон дуга је износ који је Конгрес овластио америчкој влади да позајми како би испунила своје основне обавезе, од пружања медицинског осигурања до исплате војних плата. Тренутна горња граница бруто дуга је 31,4 билиона долара (117 одсто БДП-а), а Америка се креће ка томе. Џенет Јелен, министарка финансија, упозорила је 1. маја да би влада могла да исцрпи своје готовинске резерве и остане без кеша већ 1. јуна.

У овом тренутку, Америка би се суочила или са државним неизвршеним обавезама или са оштрим резовима државне потрошње. Било који исход би био поражавајући за глобална тржишта, наводи "Економист".

Неизвршавање обавеза би поткопало веру у најважнији светски финансијски систем. Велико смањење буџета могло би да изазове дубоку рецесију. Чак и ако Конгрес успе да подигне горњу границу дуга пре него што се деси било шта тако страшно, његово кокетирање са катастрофом служи као упозорење о погоршању фискалног здравља Америке и тешкоћама у опоравку.

Горња граница дуга је политичка творевина лишена било каквог фундаменталног економског значења. Ниједна друга земља не везује своје руке на тако груб начин. Међутим, то значи да је потребно политичко решење, које се не може узимати здраво за готово с обзиром на садашњи застој. Инвеститори су почели да се муче због неизвесности да ли ће демократе и републиканци моћи да раде заједно. Приноси на државне обвезнице који доспевају почетком јуна порасли су за процентни поен након упозорења Јелен, што је показатељ да мало ко жели да држи владине папире који би могли да се нађу ухваћени у унакрсној ватри.

Предлог закона који је предложио Кевин Макарти, републикански председавајући Представничког дома, померио би плафон до 2024. године, док би смањио билионе долара у потрошњи у наредној деценији и уништио планове за борбу против климатских промена. Предлог закона је 27. априла усвојен у Дому који контролишу републиканци, али неће проћи кроз Сенат.

"Економист" процењује да ће амерички политичари некако пронаћи пут кроз ћорсокак, као што су то чинили и раније.

Ако и када се то догоди, америчка буџетска гимнастика ће избледети из видокруга, слично као и сам дуг. То ће, међутим, бити штета, јер су финансије земље на све несигурнијем терену. Основна мера рањивости није, у првом реду, ниво америчког дуга, већ њен растући фискални дефицит, наводи специјализовани лист.

У последњих пола века федерални дефицит у Америци је у просеку износио око 3,5 одсто БДП-а годишње. У блиској будућности такав ниво – који су фискални јастребови некада видели као доказ расипништва – могао би се посматрати као реликт разумнијег времена. У свом најновијем ажурирању у фебруару, Конгресна канцеларија за буџет (ЦБО), нестраначко тело, предвидела је да ће амерички дефицит у просеку износити 6,1 одсто у наредној деценији.

Ово је вероватно потцењивање. ЦБО не укључује рецесије у својим пројекцијама. Чак и без обима потрошње ослобођене у време пандемије, рецесије доводе до већих дефицита, јер порески приходи падају и аутоматски стабилизатори, као што је осигурање за случај незапослености расту.

Као и многи аналитичари, ЦБО се такође бори да стави цену на огромну нову индустријску политику Бајденове администрације. Прво се мислило да ће потрошња на субвенције за ствари, као што су електрична возила и обновљива енергија коштати око 400 милијарди долара у наредној деценији. Али пошто многе субвенције долазе у облику неограничених пореских кредита, банка "Голдман Сакс" сматра да би рачун могао бити ближи 1,2 билиона долара.

Штавише, ЦБО нуди само пројекције засноване на тренутним законима. Како се политички пејзаж мења, мењају се и закони - са забрињавајућом тенденцијом да се дефицити шире. Доналд Трамп је 2017. године усвојио низ пореских смањења, која треба да истекну 2025. Приликом израде својих пројекција, ЦБО је по статуту обавезан да претпостави да ће истећи како је предвиђено. Ипак, мало политичара жели да повећа порезе. Бајден се такође бори за имплементацију плана опроста студентских кредита који би повећао дефицит.

Када се узме у обзир само део ових варијабли – већа потрошња на индустријску политику плус наставак Трамповог смањења пореза – дефицит би у просеку износио 7 одсто током следеће деценије и достигао скоро 8 процената до раних 2030-их. Из године у годину тако експанзивно задуживање довело би до много већег државног дуга. На линији тренда ЦБО-а, савезни дуг би се отприлике удвостручио на скоро 250 одсто БДП-а до средине века.

Много пре тог времена, сат дуга у Њујорку, који тренутно има 14 цифара, морао би да дода 15, пошто државни дуг прелази 100 милијарди долара.

Када су дугови за почетак велики, веће каматне стопе теже су за варење. У будућности каматне стопе ће можда бити смањене, али могу да остану високе још неко време. А у свету виших стопа у којем Америка сада живи, велики дефицити могу довести до патологија. Да би финансирала толико задуживања, влада мора да привуче већи део штедње из приватног сектора. Ово оставља мање капитала за корпоративну потрошњу, смањујући способност фирми да инвестирају. Са мање новог капитала на располагању, радници постају мање продуктивни, а раст спорији.

Истовремено, потреба владе да привуче штедњу од инвеститора у земљи и иностранству може да изврши притисак на повећање каматних стопа. Ризик да инвеститори, посебно странци, одлуче да пребаце новац на друго место, повећао би фискалну рањивост Америке. То би, заузврат, ограничило способност државе да примени стимуланс суочен са цикличним успоравањем.

Резултат би била економија и сиромашнија и нестабилнија него што би била у универзуму где су дефицити држани под контролом. Укратко, фискална инконтиненција је нешто што је најбоље избегавати.

Како избећи ову жалосну судбину? Економски рецепт је једноставан али је политика испоруке истог све само не једноставна, наводи "Економист". Чак и пре шока каматних стопа, било је лако предвидети да ће се дефицити временом повећавати. Највећи удео федералне потрошње су обавезни издаци за социјално осигурање, здравствено осигурање и слично, који су прописани законима и не подлежу хировима годишњег процеса одређивања буџета. Већ велики, само ће расти како становништво стари. Годишња потрошња на подршку за старије ће до 2033. бити једнака свим издацима за образовање, животну средину, одбрану земље, науку и транспорт.

Влада процењује да ће поверенички фондови који помажу у финансирању програма социјалног осигурања и здравствених програма бити несолвентни до раних 2030-их. У том тренутку Америка би се суочила са основним избором између смањења бенефиција и повећања пореза. Слична рачуница ће се применити и на све друге аспекте федералног буџета: нека комбинација смањења расхода и повећања прихода је једини начин да се спречи нагло повећање федералног дефицита.

image