Свет

Португалија: Обучаваћемо украјинске пилоте, али Ф-16 су потребни нама

Борбени авиони које ова земља има потребни су јој за испуњавање националних обавеза
Португалија: Обучаваћемо украјинске пилоте, али Ф-16 су потребни нама© Tanjug/John Locher/Las Vegas Review-Journal via AP

Португалија не разматра да борбене авионе Ф-16 шаље у Украјину, али је спреман да организује обуку украјинских пилота да користе ове летелице, изјавио је у понедељак министар спољних послова Жоао Гомеш Карвињо.

"Имамо борбене авионе који су нам потребни да испунимо своје националне обавезе, као и обавезе према НАТО-у, тако да се за сада о питању слања Ф-16 у Украјину не разговара", рекао је Карвињо, а пренеле "РИА Новости" позивајући се на лист "Диарио".

Обука украјинских пилота је за ову државу знатно прихватљивија.

"Португалија је отворен за такву прилику. Имамо веома добре пилоте и инструкторе, а они су спремни обучавају украјинске пилоте са колегама из других земаља који такође имају Ф-16 ", рекао је он.

Лист "Политико", позивајући се на извор из Пентагона, раније је писао да се америчко министарство одбране не противи да друге земље евентуално Украјини испоруче Ф-16.

У Кијеву се, како је објавио "Политико", позивајући се на саветника украјинског министра одбране Јурија Сака, надају да ће са Запада добити до 50 ловаца Ф-16.

image