Свет

Кијев: Запад већ донео одлуку да нам пошаље Ф-16, стижу на јесен

Ф-16 ипак неће стићи на време за офанзиву, каже један од саветника украјинског Министарства одбране
Кијев: Запад већ донео одлуку да нам пошаље Ф-16, стижу на јесенwww.globallookpress.com © Getty Images Europe

Саветник украјинског председника Владимира Зеленског, Михаил Подољак, рекао је данас да је Запад већ донео одлуку да Кијеву испоручи авионе Ф-16, које Украјина тражи већ дуже време.

"Желим да ово схватите: земље су донеле одлуку. Они већ знају да ћемо добити сво то оружје, укључујући и Ф-16", рекао је Подољак за украјинске медије.

Оно што је сада остало решити, како је рекао, јесу питања која се тичу транспорта новог оружја и војне технике. 

Саветник украјинског Министарства одбране Јуриј Сак оценио је за "Вашингтон пост" да очекује да ће ловци Ф-16 у Украјину стићи на јесен.

"Ако сви дамо све од себе и брзо донесемо одлуке, верујем да ћемо крајем септембра-почетком октобра моћи да видимо прве Ф-16 како лете ваздушним простором Украјине", рекао је он.

Ипак, како је и сам признао, авиони, по свему судећи, неће стићи на време за дуго најављивану украјинску офанзиву, за коју је рекао да очекује да ће почети за неколико недеља.

Помоћник америчког председника за питања националне безбедности Џејк Саливан данас је изјавио да Вашингтон оцењује да ови авиони још увек нису потребни Кијеву, односно, "да нису неопходни за очекивану контраофанзиву Оружаних снага Украјине", али да ће им бити потребни у будућности. 

Америка, по свему судећи, сматра да су Кијеву тренутно више потребне артиљеријске гранате, оклопна возила и противтенковско оружје, јер "Политико" јавља да се председник САД Џозеф Бајден спрема да ових дана објави нови пакет војне помоћи за Кијев који ће садржати управо овакву допуну.

image