Свет

"Ел Мајадин": Ако мене питате, трећи светски рат је већ почео

Колумниста Ахмад Хај Али рекао је да je циљ САД и Велике Британије распарчавање Русије, уништење европске економије, као и пренос индустријског и економског капитала у САД
"Ел Мајадин": Ако мене питате, трећи светски рат је већ почеоwww.globallookpress.com © © Moritz Frankenberg

Колумниста часописа "Eл Мајадин" Ахмад Хај Али изјавио је да САД већ дуго припремају план за трећи светски рат, а да недавно размештање копнених снага САД "Скриминг иглс" у близини граница Украјине, указује на почетак глобалног сукоба.

"Одговор на питање када ће почети трећи светски рат је да је он већ почео. Није случајно што је 101. америчка ваздушно-десантна дивизија "Скриминг иглс" распоређена у Источној Европи. Ради се о размештању 4.700 америчких војника из њеног састава под изговором да учествују у војној вежби без преседана. Поред тога, командант дивизије је изјавио да је спреман да пређе територију Украјине у случају ескалације сукоба", рекао је Хај Али.

Према речима аутора, САД и Велика Британија играју одређени сценарио, у чијој реализацији ће моћи да остваре своје кључне циљеве, који укључују слабљење Русије, Кине и Европе.

"Оно што је важно за САД и Велику Британију јесте распарчавање или слабљење Русије, као и уништење европске економије, трансфер индустријског и економског капитала у САД", закључио је он.

Раније је амерички телевизијски канал Си-Би-Ес известио да су САД распоредиле 101. ваздушно-десантну дивизију "Скриминг иглс" у Румунију да учествује у војним вежбама. Командант јединице је изјавио да је "спреман, ако буде потребно, да уђе на територију Украјине, упркос уверавањима Беле куће да амерички војници неће учествовати у непријатељствима у земљи". 

Вашингтон је раније саопштио да амерички војници неће учествовати у ратним дејствима на територији Украјине, чак је и стална представница САД при НАТО-у Џулијан Смит изјавила да Алијанса не би требало да буде директно укључена у сукоб у Украјини. Према њеним речима, став остаје непромењен.

image